Prozkoumejte tradiční technologie v Příboře

1.1.2023 – 31.12.2023, 23:59

CETRAT Příbor (Centrum tradičních technologií) Pobočka Muzea Novojičínska v Příboře zaměřená na výzkum a prezentaci archaických technologií – zejména na zpracování přírodních a odpadových materiálů v minulosti.

CETRAT návštěvníkům nabízí stálou expozici „Zaniklý svět rukodělné výroby“, která je věnovaná tradičním technologiím zpracování přírodních materiálů. Ve čtyřech sálech mohou příchozí shlédnout celou řadu svébytných technik, které byly využívány v tradičním lidovém prostředí.

V prvním sále se nachází expozice věnovaná příborským papučím zhotovovaným archaickou technikou pletení na formě.

V druhém sále je představeno historické získávání nití na textilní výrobu v širokých souvislostech. Zde je k vidění vedle mnoha dalších zajímavostí i skutečná košile zhotovená z kopřiv.

Třetí sál je ve znamení rozmanitých přírodnin, které člověk v minulosti zužitkovával. Pozornosti zcela jistě neunikne klobouk z choroše, pařezová nádoba, košíky z kořenů, trávy a ostružiníku, ošatka z orobince, čepice z vlákna borového jehličí, krajka z vlasů, slámy či koňských žíní a mnohé další.

Celá expozice je zakončena interaktivním experimentáriem, ve kterém si návštěvníci mohou velké množství rukodělných technik pod vedením zkušené lektorky vyzkoušet.

Expozice „Zaniklý svět rukodělné výroby“ je o vztahu člověka k přírodním surovinám, o touze přetvářet věci ke svým potřebám a poskytuje mnohá zamyšlení o vyčerpatelnosti a obnovitelnosti přírodních zdrojů. CETRAT tak tvoří ideální místo pro chvilku odpočinku od moderních technologií a také vytváří prostor pro poučení a inspiraci ve zkušenostech našich předků.

Kam na výlet v moravskoslezském kraji? Kultura Příbor.

YouTube kanál Muzeum Novojičínska

Návštěvní doba a vstupné: https://www.muzeumnj.cz/pribor