Galapágy - divadlo Komedie

DIVADELNÍ ESEJ O BOJI I GROTESKNÍ VIZE KURTA VONNEGUTA NA POZADÍ EVOLUČNÍ TEORIE CHARLESE DARWINA.

Galapágy - divadlo Komedie
  • Adresa:
    Jungmannova 15/1
    Praha 1 110 00

Píše se rok 1986. Nezvratitelná devastace přírody, hospodářská krize, vyčerpané zdroje surovin, hladomor a chaos. Mick Jagger, Jacqueline Onassisová a další celebrity se mají zúčastnit přírodovědné plavby tisíciletí. Darwin se bezradně usmívá z triček v obchodech se suvenýry v ekvádorském přístavu, luxusně vybavená loď má namířeno do Galapág. Z cestovatelů zatím dorazila jen bizarní skupinka. Ta se má, po celosvětové katastrofě, která se vyhnula pouze tichomořskému ostrovu, stát základem nového lidstva. Kdo jsou ti vyvolení, jejichž geny přežijí miliony let, aby o nich spisovatel Kurt Vonnegut mohl napsat román Galapágy?
Píše se rok 2022. Postavy z románu Galapágy ožívají pod dohledem přírodovědce Darwina a spisovatele Vonneguta a pouštějí se do boje o budoucnost svých genů. Z koho by se za milion roků mohli vyvinout naši potomci? Ti roztomilí, chlupatí tvorové s malými mozky a zobáky, co se budou živit rybami, nebudou mít jména ani profese, ani ruce, ve kterých by mohli držet granáty, samopaly nebo nože?

V inscenaci dojde na DIY program umělé inseminace učitelky biologie Mary Hepburnové, romantický zásnubní tanec modronohých terejů, chlupatou Akiko, historky opilého kapitána, jazyk kmene Kanka-bono a vše ostatní, co bude potřeba, abychom přežili milion let, nebo aspoň večer v divadle. 

Je možné, že váš život nemá smysl, protože nesložíte Beethovenovu devátou symfonii, ale jak říkala Vonnegutova matka: „I v nejtemnějších dobách lidstvo mělo, má a bude mít naději.“


PREMIÉRY 8. a 17. 2. 2022 v divadle Komedie.

OBSAZENÍ
KURT VONNEGUT, ANDREW MACINTOSH VIKTOR DVOŘÁK
CHARLES DARWIN JAKUB GOTTWALD
MARY HEPBURNOVÁ GABRIELA MÍČOVÁ
KAPITÁN ADOLF VON KLEIST, ROY HEPBURN, JAMES WAIT HYNEK CHMELAŘ
AKIKO A HISAKO HIROKUŠIOVÉ, SELENA MACINTOSHOVÁ, ŠEST KANKA-BONO DÍVEK KARIN BÍLÍKOVÁ
ZENDŽI HIROKUŠI, JESUS ORTIZ, BOBBY KING, KAMIKADZE TOMÁŠ WEISSER / ALEŠ BÍLÍK
TVŮRČÍ TÝM
REŽIE JÚLIA RÁZUSOVÁ
SCÉNA A KOSTÝMY MARKÉTA PLACHÁ
HUDBA JONATÁN PASTIRČÁK
DRAMATURGIE JÁN ŠIMKO
DRAMATURGICKÁ SPOLUPRÁCE LENKA DOMBROVSKÁ
LIGHT DESIGN ROBERT ŠTĚPÁNEK
KAMERA JAROMÍR MOTYČKA