María de Buenos Aires - Divadlo ABC

V Městských divadlech pražských mohou diváci vidět slavnou „tango operitu“ María de Buenos Aires. Autory jsou argentinský hráč na bandoneon Ástor Piazzolla a uruguayský básník Horacio Ferrer. Inscenaci, vyprávějící příběh tanga i samotného Buenos Aires, zrežírovala choreografka Lenka Vagnerová. Před každou reprízou je připraven lektorský úvod, který divákům přiblíží celou inscenaci.

María de Buenos Aires - Divadlo ABC
  • Adresa:
    Vodičkova 699/30
    Praha 1 110 00

María se narodila „s kletbou na jazyku v den, kdy byl Bůh opilý“. Dívka z předměstí Buenos Aires, kde se míchá kostel a bordel, mše se svůdným tancem, modlitba a opilecký zpěv se špínou zaplivaných pajzlů. Vášnivá a nespoutaná María s pohnutým osudem a její příběh jsou i velkolepou alegorií atmosféry Buenos Aires a argentinského tanga samotného.

Operitu napsal Ástor Piazzolla, hudební skladatel a virtuózní hráč na bandoneon, na libreto uruguayského básníka Horacia Ferrera už v roce 1968.

María de Buenos Aires v sobě nemísí jen zcela odlišné světy, ale i různé žánry. Inscenace se pohybuje na pomezí činohry, opery a současného tance. Vznikla v koprodukci MDP s tanečním souborem Lenka Vagnerová & Company. Jeviště ovládá tango, herci se stávají tanečníky a zaznívá i argentinská španělština.

Diváci, které zajímají další informace o inscenaci, mohou přijít na lektorský úvod. Ten se koná před každou reprízou a dozvědí se zajímavosti, například co je to lunfardo. Vstup na lektorský úvod je zdarma.

Vstupenky si lze zakoupit na webu Městských divadel pražských nebo na centrální pokladně. Rezervace vstupenek je možná e-mailem na [email protected], nebo telefonicky na čísle 222 996 114.

Foto: ©Patrik Borecký

OBSAZENÍ
ZPĚVÁK GUSTAVO ARIEL COLMENAREJO
DUENDE JAVIER ANTAR
MARÍA KATEŘINA MARIE FIALOVÁ / NINA HORÁKOVÁ
V DALŠÍCH ROLÍCH ALEŠ BÍLÍK
  KRYŠTOF KRHOVJÁK
  SÁRA AFFAŠOVÁ
  RENÁTA MATĚJÍČKOVÁ
   
TANEČNÍCI  FANNY BARROUQUÈRE
  MONIKA ČÁSTKOVÁ
  MICHAELA KADLČÍKOVÁ 
  PATRIK ČERMÁK
  ADAM SOJKA
  ŠIMON KLUS
ORCHESTR POD VEDENÍM JANA ALEŠE  
PIANO    JAN ALEŠ
KYTARA   PATRICK VACÍK / ELIŠKA LENHARTOVÁ
PERKUSE    MICHAEL NOSEK / ROMAN VÍCHA
KONTRABAS  TOMÁŠ ZEMAN / TOMÁŠ OTEVŘEL
FLÉTNA   ONDŘEJ KLÍMEK / ROBERT FISCHMANN
HOUSLE  NEBO 2   ANTON ČONKA / MARCO ČAŇO / MAREK BLÁHA / MILENA KOLÁŘOVÁ / ONDŘEJ HÁS
VIOLA      JAN FOREST / PETR ŠUŠLÍK / VLADAN MALINJAK
VIOLONCELLO

ŠIMON MAREK / MÁRIA VARHOL'ÁKOVÁ