Pavel Šporcl v O2 areně

20.1.2023, 20:00 – 21:00

Houslový virtuóz Pavel Šporcl je jedním z nejžádanějších českých umělců. Díky svému umění, výrazné osobnosti i nekonvenčnímu vystupování slaví úspěchy na nejvýznamnějších pódiích u posluchačů všech generací.

Pavel Šprocl se narodil v Českých Budějovicích. Na housle začal hrát v pěti letech. Vystudoval Pražskou konzervatoř a hudební fakultu AMU u profesora Václava Snítila. V letech 1991–1996 pokračoval na prestižních školách a univerzitách v USA pod vedením vynikajících pedagogů Dorothy DeLay, Itzhaka Perlmana, Masaa Kawasakiho a Dr. Eduarda Schmiedera.

Světově uznávaný kritik a historik Henry Roth zařadil Pavla Šporcla jako jediného z českých houslistů mladé generace do své knihy Housloví virtuózové - od Paganiniho po 21. století. V koncertní sezóně 2001/2002 po uvedení Dvořákova houslového koncertu s Českou filharmonií v pražském Rudolfinu nazvali kritikové Pavla Šporcla talentem, který se rodí možná jednou za sto let.

Ve své dosavadní kariéře spolupracoval s mnoha významnými orchestry: Česká filharmonie, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, National Orchestra de France, Liverpoolská královská filharmonie, Orchestre de Paris, Kyoto Symphony Orchestra, New World Symphony Orchestra, Slovinská filharmonie, Suisse de Romande, Sinfonia Varsovia, Litevský národní symfonický orchestr, Slovenská filharmonie, Staatkapelle Weimar, Maďarský rozhlasový orchestr, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Pražská komorní filharmonie, RTE National Symphony Orchestra Dublin, pod taktovkou renomovaných dirigentů: V. Ashkenazy, L. Pešek, J. Bělohlávek, V. Fedosejev, Y. P. Tortelier, A. Nelsons, R. Minczuk, J. Kout, J. J. Kantorow, S. Baudo, C. Davis, P. Altrichter. Vystupoval s neméně slavnými umělci: J. Suk, S. Mintz, N. Lugansky, J. Bárta, S. Margita, E. Urbanová.

Koncertuje po celém světě, na pódiích proslulých koncertních síní včetně Suntory Hall v Tokiu, Alte Oper ve Frankfurtu, Walt Disney Hall v Los Angeles či v Čajkovského sálu v Moskvě. V únoru 2016 s velkým úspěchem debutoval v legendární Carnegie Hall v New Yorku.

Koncerty Pavla Šporcla uvádějí ve svých programech také prestižní hudební festivaly: Salzburger Festspiele, MHF Pražské jaro, Schleswig¬-Holstein, MHF Smetanova Litomyšl, MHF Český Krumlov, Brucknerfest, Rheingau Music, Festspiele Europaische Wochen Passau, Colmar Music Festival, La Folle Journée Nantes, Moravský podzim, Janáčkův máj a další.