Rozhovor s profesionálními Freestyle jezdci na horských kolech Teodorem Kováčem a Jakubem Venclem

7. duben 2023, 15:51
Rozhovor s profesionálními Freestyle jezdci na horských kolech Teodorem Kováčem a Jakubem Venclem

Češi cyklistiku milují a my vám dnes přinášíme cyklistiku z trochu jiného úhlu pohledu – formou rozhovoru dvou profesionálních Freestyle jezdců na horských kolech Teodorem Kováčem a Jakubem Venclem. S oběma se se můžete setkat na zážitkovém festivalu Prague Bike Fest v Praze na Výstavišti. Akce se koná v open-air části a proběhne v sobotu 22.4. od 10.00 hodin do 20.00 hodin.

T: Kubo vím, že máš doma celou řadu různých kol, na jaká se takhle po zimě nejvíc těšíš?

J: Úplně nejvíc se těším na to, až si vyrazím zajezdit někam na skoky na mém dirt-jumpovém kole. Pocitu z prvních jarních backflipů se málo co vyrovná. Zároveň ale už pomalu otevírají bikeparky a trail-centra, která mám samozřejmě také v plánu navštívit se svým celoodpruženým freeride kolem. A pokud si chci od skákání a sjezdování na chvilku odpočinout, tak moc rád vyrážím na mém gravelovém kole na kratší bikepackingové výpravy anebo jenom na švih na Karlštejnsko.

Co ty Teo, na jaký kolo se na jaře těšíš?

T: Tady asi nepřekvapím, dirt-jump kolo je pro mě taky číslo jedna, na který se těším. Přes zimu jsem trávil dost času v posilovně, tak doufám, že se to promítne do mého ježdění a mých triků. Kromě toho si na jaře samozřejmě taky rád vyrazím na mém endurovém kole zajezdit na traily v okolí Prahy anebo na mém silničním kole nasbírat nějaké kilometry na některý z vyhlášených okruhů na Křivoklátsko.

Nicméně řekni mi, jaké máš v nejbližší době plány? Co tě čeká za akce?

J: Mám teď několik hodně zajímavých video projektů a těším se, až je pustíme do světa. Pak samozřejmě řada slopestyle a freeride akcí u nás i po světě. Každopádně, první akce, na které se lidem ukážu, je přímo tady v Praze v sobotu 22.4 na Výstavišti Holešovice – Prague Bike Fest, kde spolu, Teo, budeme jezdit Big Air Show. Fakt jsem rád, že se podařilo dostat takhle velkej skok na tak super místo a my budeme moct lidem ukázat naše nejtěžší triky. Double-backflip na území Prahy ještě nepadl. 

Přepokládám, že Big Air show je pro tebe taky něco, na co se hodně těšíš, ale PBF nebude jenom o tom. Čekám oslavu všech cyklistických disciplín, na co se ještě těšíš ty, Teo?

T: Souhlas, Big Air Show bude pecka. Hodně se ale těším na přednášky a rozhovory. Konkrétně třeba na přednášku ultracyklisty Dana Polmana, který se zúčastnil závodu Race Across America a za 10 dní ujel 4960 kilometrů. Zároveň jsem zvědavý na panelovou diskusi na téma soužití cyklistů a motoristů za účasti odborného psychologa, to si myslím může být hodně zajímavý.

Na co se zajdeš podívat ty, když zrovna nebudeme jezdit show?

J: Určitě se chci stavit za mým kamarádem Vaškem Kolářem, který bude v rámci akce jezdit biketrialové exhibice a pořádat workshopy pro děti a dospělé. Nebo se kouknu na soutěže, co budou probíhat před pódiem, třeba jízda na zadním kole, výměna defektu, nebo track stand. Kromě toho plánuju zavítat i do vnitřních prostor Výstaviště a omrknout novinky od vystavovatelů a poslechnout si i nějakou přednášku o bikepackingu.

Ty, Teo, vidíš do organizace festivalu trochu víc než já, co se dál na Prague Bike Festu bude dít?

T: Vypadá to, že festival nabídne každému, kdo se zajímá o cyklistiku, docela nabitý program. Návštěvníci si budou moct půjčovat různé modely a typy kol a na předem připraveném okruhu v rámci Stromovky kola testovat. Pokud tedy před začátkem sezóny někdo zvažuje koupi nového kola, tak Prague Bike Fest je skvělá příležitost si kola vyzkoušet.

Navíc je připravený i super program pro děti. Dětská bike olympiáda nebo Kids Skills centrum, kde je budou učit zkušení lektoři základním dovednostem ovládání kola. Starší děti se budou moct přihlásit do biketrialových nebo flatlandových workshopů a vyzkoušet si tyto disciplíny. No a ve výčtu aktivit na akci bych mohl pokračovat ještě dlouhou dobu, ale asi mi věříš, že to bude oslava opravdu všech odvětví cyklistiky.

 Prague Bike Fest Na Výstavišti. Největší cyklistický festival v Praze