Zažijte krásu minulosti na prohlídce zámku Stránov

8. únor 2024, 22:54
Zažijte krásu minulosti na prohlídce zámku Stránov

Stránov je novorenesanční zámek v obci Jizerní Vtelno u Mladé Boleslavi ve Středočeském kraji.

V jedinečném památkovém objektu s bohatou historií a fascinujícím architektonickým stylem zažijte nezapomenutelné zážitky v podobě prohlídek a různých společenských akcí.

O zámku Stránov

Dnešní romantický vzhled získal zámek při novorenesanční přestavbě na konci 19. století. Přestavbu na konci 19. století provedl v letech 1890-1894 podle projektu. Josefa Schulze stavitel J. Mráz na zakázku Marie z Valdštejna a Vartemberka.

Zámek v roce 1917 koupil prezident Škodových závodů a senátor parlamentu Josef Šimonek a s rodinou zde žil až do znárodnění v roce 1950. Po znárodnění byl zámek využíván jako dětský domov (v předzámčí sídlilo JZD), čemuž odpovídaly i veškeré necitlivé úpravy.

Od roku 2003 je Stránov opět v rukou rodu Šimonků. Zámek byl roku 2004 poprvé ve své historii zpřístupněn veřejnosti, postupně zde probíhají částečné rekonstrukce interiérů i exteriérů zámku. V roce 2013 přibyla také stylová zámecká kavárna.

Zažij zámek jinak!

Vítejte v oáze kulturního dění pro všechny milovníky kultury. Na webových stránkách https://www.zazijzamekjinak.cz  máte možnost zakoupit vstupenky na jedinečné kulturní akce. Naleznete zde neodolatelné zážitky a akce.

Ubytování na hradě Houska

Voucher na 2 noci pro 2 osoby na tajemném hradě Houska. Plně vybavený apartmán pro 4 osoby je přímo v hájovně v areálu hradu. Buďte po skončení prohlídek sami na hradním nádvoří. K dispozici vám bude plně vybavená obytná kuchyň. Budete mít možnost objednání naplněného piknikového koše či snídaně nebo večeře v nedalekém Penzionu Pod Houskou, cca 2 kilometry. Piknikový koš obsahuje láhev sektu, láhev vína, pečené kuřátko, výběr sýrů, variace pečiva a sladkého ovoce.

Ubytování na zámku v Lobči

Voucher na 2 noci pro 2 osoby včetně snídaně. Čekají vás krásné pokoje v unikátních zámeckých prostorách. Domácí kuchyně, rodinná atmosféra a příznivé ceny. Příjemné posezení v sálu s krbem vás nenechá chladnými. Uvítáte venkovní posezení či dětský koutek s pískovištěm. Unikátní parostrojní pivovar s restaurací je jen 2 minuty od zámku. Množství památek a přírodních krás v okolí: hrad Houska, Bezděz, CHKO Kokořínsko, Máchovo Jezero a další.

Svatomartinský večer s povídáním o víně

Speciální svatomartinský večer v zámku s povídáním o víně se uskuteční v pátek 15. 11. 2024 od 18:00 hodin. Cena obsahuje čtyřchodové zámecké menu, svatomartinská a mladá vína, nealko nápoje, káva. Tento nezapomenutelný zážitek si nenechte ujít.

Tajemný večer

“Tajemný večer“, kdy na vás bude čekat divadelní představení s detektivní zápletkou. Hraje pro vás soubor "Divadýlko na dlani". Představení je propojeno s čtyřchodovým menu od zámeckého kuchaře Luďka Grumicha. Večer budete zahajovat skleničkou sektu a pokud budete chtít, zakončíte ho prohlídkou zámku.

Hradozámecká noc "Příběh automobilu a slavných hostů na Stránově"

Zámek Stránov je spjat s pozdějším obdobím mladoboleslavské automobilky, když jeho majitel, Josef Šimonek, velkostatkář a prezident Škodových závodů v Plzni, stál u spojení obou podniků v roce 1925. Speciální divadelní prohlídka zámku proběhne dne 31. 8. 2024 v odpoledních a večerních hodinách. Začátky prohlídek v 11:00, 14:00, 20:00 hodin a ve 21:00 hodin.

Kniha "Kulinářské inspirace na zámcích Lobeč a Stránov a na hradě Houska"

Můžete si zakoupit knižní zpracování receptů, rodinných příběhů a fotografií spojující zámky Lobeč, Stránov a hrad Houska.

Zámek Stránov

adresa: Jizerní Vtelno 83, 294 31 Jizerní Vtelno
telefon: +420 608 056 933
e-mail: [email protected]

zamekstranov.cz