Vinice Máchalka je jednou z oficiálních vinic na území hlavního města Prahy

20. duben 2023, 23:27
Vinice Máchalka je jednou z oficiálních vinic na území hlavního města Prahy

Vinice se nachází v pražských Vysočanech na Praze 9. Z horní části vinice se vám naskytne výhled na Prahu s bobovou dráhou napravo, industriální dominanty Vysočan s O2 arenou na obzoru a teplárnou Malešice v pozadí.

První písemná zmínka o vinicích v této vysočansko-prosecké lokalitě, zvané „Na nebeských horách“, pochází z počátku 12. století. Novou kapitolu vinařství ve Vysočanech začalo psát Vinařské družstvo svatý Václav, spolek dobrovolníků, kterým se v letech 1996–2000 podařilo vinici Máchalku za podpory městské části Praha 9 znovu obnovit, a které ji vlastními silami spravuje.

Dnešní jméno vinice získala po svém posledním majiteli, Josefu Máchalovi. Vinařské družstvo bylo založeno v roce 1996 s hlavní myšlenkou obnovy historických vinohradů v Praze a okolí a také výroby kvalitního vína. Sdružuje pěstitele a vinaře převážně ve volném čase, kteří navazují na mnohaletou tradici území. Družstvo umožňuje odborné vyžití a relaxaci družstevníků v oboru vinařství a vinohradnictví. Podařilo se obnovit a zapěstovat vinici Máchalka na katastru Vysočan pod Prosekem v Praze 9. Celou vinici vybudovali se zmíněnou podporou členové družstva vlastními silami. Tímto přispěli ke zlepšení životního prostředí, společenského života městské části a vytvořili neopakovatelný prvek městské čtvrti. V současné době se snaží zpřístupňovat vinici širšímu okruhu zájemců o víno nebo i o krásnou práci ve vinohradu. Vinice Máchalka, kterou obhospodařuje Vinařské družstvo Svatý Václav, je jednou z oficiálních vinic na území hlavního města Prahy. Vinice má výměru necelé dva hektary a pěstuje se na ní 9 odrůd vinné révy: Chardonnay, Rulandské Bílé, Rýnský Ryzlink, Muller Thurgau, Muškát Moravský, Svatovavřinecké, Rulandské Modré, Modrý Portugal a Domina.

Podobně jako mají vinařské obce na Moravě a v Čechách své otevřené sklepy, má i Praha novou vinařskou tradici: Putování pražskými vinicemi. Přijďte se podívat na komentovanou prohlídku vinice Máchalka a užít si příjemné posezení s tímto lahodným vínem.

Nejvýznamnější společenskou a kulturní událostí na vinici je Vysočanské vinobraní.

Vinice Máchalka

adresa: Prosecká 906, 190 00 Praha 9

www.machalka.cz