Svatojánský Dvůr patří k architektonickým perlám Prahy 8

11. únor 2024, 10:06
Svatojánský Dvůr patří k architektonickým perlám Prahy 8

Svatojánský Dvůr se nachází v klidné lokalitě Prahy 8 na Střížkově, jen 5 minut chůze od stanice metra linky C — Střížkov, odkud pohodlně dojedete za 10 minut do centra města. Ideální je také dostupnost k PVA Letňany.

O Svatojanském Dvoře a o majitelích

Jedná se o rodinnou firmu, kdy jejich cílem je poskytovat zákazníkům co nejlepší služby a nabídnout také osobní přístup. Vždy se snaží, aby se hosté cítili jako doma. V přízemí budovy se nachází stejnojmenná vyhlášená restaurace, ve které si hosté mohou vychutnat skvělý gastronomický zážitek ať už ve vnitřních historických prostorech s původními pískovcovými sloupy, nebo na nově vybudované letní terase s venkovní pískovcovou kuchyní. Součástí Svatojánského Dvora je také hotel.

Historie Svatojánského Dvora

Střížkov je prvně připomínán ve 13. století jako dvůr Střiežkov, tj. Střížkův dvůr (nyní Svatojánský Dvůr). Pražané jej v době husitské zabavili a vlastnili jej do roku 1547, kdy jej Ferdinand I. Habsburský zkonfiskoval a prodal majiteli Libně. Staré Město jej koupilo jako součást libeňského panství v roce 1662. Památný Střížkovský dvůr, v historické listině zmiňovaný jako svatojánský poplužní dvůr, náležel původně do majetku svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Barokní přeměna dvora pochází z poloviny 18. století. V roce 2015 začala poslední rekonstrukce, která objektu navrátila jeho historickou hodnotu. Rodina, která se o to postarala, nyní v objektu provozuje restauraci, hotel a sami zde bydlí.

Venkovní i vnitřní kuchyně

Pískovcová letní venkovní kuchyně nabízí široké možnosti přípravy všech pokrmů. Gril na zemní plyn i dřevěné uhlí, kde je možné připravit steaky, burgery a další grilované speciality. Menší a větší krb na přípravu vepřové kýty, selete, krůty, špízů, kuřat, kachen (všechny tyto pokrmy můžeme také připravit ve vnitřním krbu v restauraci), a také možnost vložení kotle na guláš a nejrůznější masové směsi. Menší a větší pec na přípravu domácího pečiva, buchet a pinsy. Udírna na přípravu nejrůznějších uzených specialit. Nejčastěji zde připravují kachní prsa, domácí klobásy, pstruhy, makrely, panenku nebo žebra. Přímo v prostorech letní kuchyně je možné umístit raut až pro 120 osob a vy si přípravu pokrmů můžete prohlédnout na vlastní oči.

Pravidelné tematické akce pro veřejnost

Pravidelně se zde uskutečňují tematické akce s grilováním, hudbou a speciálním menu vázaném k dané příležitosti. O všech našich veřejných akcích dopředu se můžete dozvědět na Facebooku.

Firemní večírky a soukromé akce

Ať už se jedná o firemní akce, večírky, nebo nejrůznější oslavy, připraví vám zde raut přesně podle vašich představ. Připraví raut i s programem od 30-200 osob. Všechny rauty zdobí a ladí k dané příležitosti. K dispozici jsou veškeré vnitřní i venkovní kryté prostory. V případě zájmu je možné zajistit kapelu, nebo vytvořit tematickou akci — třeba moravský večer, spojený s tradiční hudbou, koštem moravských vín, pálenky a domácích uzených specialit a sýrů, nebo například zařídit zabíjačku. Pečou si zde také vlastní dorty a vyrábí nejrůznější dezerty. Kladou důraz na vlastní výrobu a zpracování — domácí kysané zelí, uzené výrobky, zpracování celých kachen. Pro milovníky vína je zde možnost vinného koutku s prezentací vybraných druhů vín s ochutnávkou a pro rumové nadšence zase degustace a prezentace vybraných druhů karibských rumů.

Svatby

Uspořádají vám svatbu vašich snů. Každá svatba se řeší individuálně a myslí na všechny detaily. Je nesmírně důležité, abyste na svou svatbu vždycky vzpomínali jen v tom nejlepším, a proto vám zde splní vše, co vám na očích uvidí a připraví vše tak, abyste byli spokojeni.

Hotel Svatojánský Dvůr

Dokončení rekonstrukce hotelu nešťastně připadlo na duben 2020, zrovna na dobu vypuknutí pandemie Covid. To však majitelé zázračně ustáli a hotel se již 3. rok po sobě řadí mezi deset nejlépe hodnocených hotelů v Praze. Hosté se do hotelu opakovaně vrací pro jeho jedinečnost a pohostinnost. Nejvíce si v hotelu cení komfort, čistotu, vstřícný personál s osobním přístupem a jedinečnou atmosféru.

Ubytovat se můžete v jednom z deseti unikátních pokojů různých kategorií. Všechny společné prostory hotelu, restaurace a pokojů jsou vybaveny stylovým starožitným nábytkem a doplňky, které dotvářejí jedinečnou historickou atmosféru. Ve všech pokojích naleznete televizi s plochou obrazovkou, menší posezení, minibar a vlastní sociální zařízení se sprchou, toaletními potřebami, ručníky, jednorázovými přezůvkami a fénem.

Svatojánský Dvůr

adresa: Střížkovská 1/29A, Praha 8 Střížkov, 180 00
telefon: +420 608 179 901
e-mail: [email protected]

svdvur.cz