Sadská, to je nádherné koupání v pískovně i historické památky města

25. leden 2024, 16:39
Sadská, to je nádherné koupání v pískovně i historické památky města

Město Sadská se nachází v Polabské nížině, pouhých 30 kilometrů severně od Prahy, nedaleko Nymburka. První dochovaná písemná zmínka o Sadské pochází již z roku 993, kdy se její jméno objevuje v zakládací listině Břevnovského kláštera.

Sadská je známá především díky pískovně a možnosti koupání v romantické přírodě. Je to tu opravdu kouzelné. Koupání je oblíbené především pro rodiny s dětmi. Naleznete zde volejbalové hřiště, občerstvení, ale také prostor vyhrazený pro naturalisty.

Procházky v místních borových lesích jsou skoro pohádkové. Na své si přijdou také cyklisté, pro které je místo ideální, naleznou zde rovinaté cyklotrasy

Ve městě je spousta zajímavých historických památek, které stojí za návštěvu. Kostel sv. Apolináře na kopci nad městem je dominantou labské krajiny. Nevynechejte barokní zvonici s bání z roku 1691, kapli Bolestné panny Marie, ani Mariánský morový sloup. Těmito místy vás provede turistická stezka "Po stopách našich předků", kterou můžete zdolat na kole i pěšky a také městské a hasičské muzeum. První expozice je věnována historii Sadské, najdete tu i model bývalého knížecího hradu. Druhá expozice je věnována sbírkám dobrovolných hasičů z celého okresu Nymburk.

V Sadské vyvěrá alkalicko-zemitá kyselka o teplotě 11°C. Její složení je obdobné jako kyselka v Poděbradech. Vodu z minerálního pramene Sadka je možné si nabrat pouze v omezený čas.

Kulturní a informační centrum města Sadská

adresa: Palackého nám. 257, Sadská, 289 12
telefon: 603 89 13 04, 325 595 378
e-mail: [email protected]

www.kic-sadska.cz
www.mesto-sadska.cz