Putim

12. březen 2024, 0:04
Putim

Máte rádi Osudy dobrého vojáka Švejka? Aby ne. Kdosi řekl, že pokud je v Bibli skoro všechno, ve Švejkovi je pak úplně všechno.

Část Švejkova bloudění při budějovické anabázi se odehrává i na Písecku – Blatensku a jeho středobodem je Putim, obec, kterou najdete šest kilometrů jihozápadně od Písku na pravém břehu řeky Blanice, těsně před jejím soutokem s řekou Otavou. V obci, která byla založena zřejmě již v 11. století, stojí pozdně gotická fara, jež bývala pravděpodobně tvrzí. Raně gotický kostel svatého Vavřince pochází z druhé poloviny 13. století. Řada domů v Putimi vznikla v období pozdního selského baroka. Upomínkou na období rozvoje lidové architektury jsou barokní štíty na několika usedlostech.

Kdo zná filmové zpracování Haškova románu z roku 1957, nemůže si nevzpomenout na bludný kruh, do kterého se Josef Švejk dostal při své budějovické anabázi mezi obcemi jihozápadně od Písku. U mostu přes řeku Blanici najdete jeho bronzovou sochu, opodál je připomínka slavné četnické stanice. Kolem Blanice můžete vyrazit po stopách slavné literární postavy směrem na Ražice a Heřmaň nebo se příjemnou procházkou vrátit kolem Otavy zpět do Písku.

Okolní rovinatá krajina plná rybníků a mokřadů je ideální pro nenáročnou rodinnou cykloturistiku. V obci se můžete ubytovat v příjemném penzionu, kde i dobře vaří. Turistickou sezónu zde na jaře zahajuje tradiční žehnání strojů, na které se sjíždějí motorkáři z celých Čech. V létě se tu konají Švejkovy slavnosti, podzim patří hojně navštěvovanému výlovu Podkostelního rybníka.

adresa: Putim 198, 397 01 Písek
telefon: 382 261 820
e-mail: [email protected]

www.putim.cz