Památník národního útlaku a odboje Panenské Břežany

30. červen 2023, 5:56
Památník národního útlaku a odboje Panenské Břežany

Panenské Břežany jsou malá obec v blízkosti Prahy, kde měli své sídlo dva přední nacističtí pohlaváři. V horním zámku Karl Hermann Frank, v dolním Reinhard Heydrich. Odtud vyjel Heydrich v den atentátu 27. května 1942 do Prahy.

V areálu horního zámku je dnes umístěn Památník národního útlaku a odboje s moderní interaktivní expozicí s názvem „Zločin a trest“. Expozice připomíná dobu nacistické okupace českých zemí. Nastiňuje nejen souvislosti vzniku první Československé republiky, ale i důvody jejího rozpadu a vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava. Seznamuje návštěvníka s německou okupační politikou a formování domácího i zahraničního odboje s velkým důrazem na operaci Anthropoid a další para výsadky z Velké Británie. 

Horní zámek v Panenských Břežanech sloužil původně jako rezidence benediktinského kláštera sv. Jiří na Pražském Hradě, byl vybudován na začátku 18. století. Ve stejné době nechala abatyše svatojiřského kláštera Františka Helena Pieroni da Galiano vystavět poblíž zámku kapli svaté Anny. Návrh kaple svěřila mladému nadanému umělci Janu Blažeji Santinimu-Aichelovi, který zde poprvé užil svou koncepci paprsčité centrály.

Na začátku 20. století získal panství v Panenských Břežanech s oběma zámky židovský cukrovarnický magnát Ferdinand Bloch-Bauer. Portrét jeho manželky Adele, tzv. „Dáma ve zlatém“, od Gustava Klimta se právem stal ikonou secesního malířství. Ve 20. letech 20. století si horní zámek koupil Friedrich Gerstel, majitel významné nábytkářské firmy. Krátce po vzniku Protektorátu Čechy a Morava byly oba zámky arizovány a usadili se v nich prominentní nacisté.

Památník národního útlaku a odboje Panenské Břežany

adresa: Hlavní 11,250 70 Panenské Břežany
e-mail: [email protected]
telefon: 739 452 165, so – ne 730 561 207

panenske-brezany.muzeumbrandys.cz

11.4.2024, 17:30 – 30.6.2024, 16:30
V horním zámku v Panenských Břežanech je od 11. dubna do 30. června 2024 k vidění výstava obrazů známého českého grafika, malíře a... více