Národní muzeum pivovarnictví přibližují historii a tradici českého pivovarnictví

14. březen 2024, 22:36
Národní muzeum pivovarnictví přibližují historii a tradici českého pivovarnictví

Národní muzeum pivovarnictví se nachází ve Středočeském kraji v Kostelci nad Černými lesy v ojedinělých autentických prostorách historické sladovny, pivovaru a sladového žentouru, kde se dochovala mimo jiné funkční historická technologie z 30. let 20. století a zároveň se stavebně dochovaly dvě základní fáze z výstavby pivovarského areálu.

V roce 2000 založil Tomáš Vodochodský společně s Milanem Starcem společnost Dej Bůh štěstí, s.r.o., která v roce 2001 zakoupila uzavřený pivovar v Kostelci nad Černými lesy, v němž nyní realizují své společné pivovarské sny. V roce 2007 založili neziskovou organizaci Národní muzeum pivovarnictví o.p.s. a v roce 2020 získali oba za své aktivity na poli záchrany českého pivovarnictví a mapování pivovarské historie Cenu českého sládka F. O. Poupěte od Českého svazu pivovarů a sladoven.

Národní muzeum pivovarnictví

Jedinečná sestava technologických zařízení v původních prostorách sladovny a pivovaru představuje zcela unikátní pohled na architekturu industriálních staveb, historickou funkční pivovarskou technologii a samotnou historii pivovarství v českých zemích od výstavby prvních historických pivovarů po současnost. Expozice je v rámci České republiky zcela jedinečná, a dokonce obsahuje technologické sestavy ojedinělé v celosvětovém měřítku. Součástí pivovarského muzea je taktéž rozsáhlá databáze cca 4 000 historických pivovarů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Poznejte příběh českého piva na vlastní oči v tomto jedinečném muzeu. Prohlídky probíhají individuálně na základě telefonické domluvy.

Cylindro-kónické tanky na zrání piva

V pivovaru jsou nainstalovány nové cylindro-kónické tanky na zrání piva. Realizace proběhla díky výzvě Místní akční skupiny Podlipansko, o.p.s. Hlavním cílem projektu je modernizace vybavení a rozvoj provozovny na výrobu piva. Projekt umožní zlepšení kvality a rozsahu výroby, dojde k rozšíření nabízeného sortimentu piv, ke zvýšení efektivity výroby a sanitace, při zachování spotřeby energie a také ke snížení fyzické zátěže obsluhy.

Svatba v pivovaru

Svatební louka, venkovní prostory pivovarského nádvoří a mnoho dalších prostorů je vám zde k dispozici. Spojte svůj nejdůležitější den s unikátním místem Černokosteleckého pivovaru a všemi možnostmi, které nabízí. Zažijete den jako vystřižený ze slavného filmu Postřižiny. Na komín vás sice nepustí, ale zato se můžete kouknout, kudy kráčela slavná česká pivovarnická historie. Ať už plánujete malou svatbu pro nejbližší nebo svatbu třeba pro dvě stě svatebčanů, vždy vám budou mít co nabídnout. V pivovaru je k dispozici mnoho prostorů jak pro obřad, tak pro hostinu, zábavu i svatební focení. Všechny prostory i stoly vám vyzdobí podle vašich představ v preferovaných barvách a stylu, ve kterém svatbu plánujete.

Pivovarská hospoda

Vaří zde přesně to, co by každý v pivovaru očekával a načepují vám jejich vlastní pivo. Ochutnejte to nejlepší z domácí kuchyně místní pivovarské hospody. Rezervujte si oslavu narozenin, společenskou akci nebo ubytování. Domů spěchat nemusíte, je zde pro vás připraveno několik pokojů, od dvoulůžkového po osmilůžkový.

Národní muzeum pivovarnictví

adresa: Českobrodská 17, 281 63 Kostelec nad Černými lesy
telefon: +420 606 409 102
e-mail: [email protected]

nmpivovarnictvi.cz