Central Gallery je galerií moderního umění v samotném srdci Prahy

23. listopad 2023, 12:54
Central Gallery je galerií moderního umění v samotném srdci Prahy

Najdete ji na rohu Staroměstského náměstí a ulice Celetná́ v historických prostorách domu U Bílého jednorožce. Najdete ji na nejvýznamnějším místě, kde se v hlavním městě můžete ocitnout.  Stojí zde třípodlažní budova se třemi stálými výstavami tří slavných umělců.

Central Gallery vystavuje díla tří velkých umělců, kterými jsou Salvador Dalí, Alfons Mucha a Andy Warhol. Jejich jména zná každý, galerie se vám je pokusí představit v jiném světle, než je znáte.

Salvador Dalí 

Byl jedním z nejznámějších malířů 20. století s řadou nápaditých až šokujících surrealistických děl. Jeho repertoár byl ovlivněn klasickými renesančními mistry, avšak v malbě si užíval také nového avantgardního přístupu. Kromě malby se věnoval i filmu, sochařství a fotografování. Dalí měl ve zvyku dělat excentrické věci, které polarizovaly jeho názory. Jeho výstřední způsoby byly odrazem jeho umění a naopak. Skutečnost, že byl vždy v centru pozornosti, jeho obrazy o to více proslavila.

Alfons Mucha

Byl český malíř, ilustrátor a grafik, žijící v Paříži v období secese, nejlépe známý pro jeho výrazně stylizované a dekorativní divadelní plakáty vytvořené pro Sarah Bernhardt, které ho proslavily. Po tomto úspěchu se stal jejím dvorním grafikem a zároveň tváří hnutí Art Nouveau. Vytvářel ilustrace, reklamy, ozdobné panely i návrhy, které patřily k nejznámějším výjevům té doby. I přes své úspěchy se vrátil do Československa, kde vzdává holt svým slovanským kořenům ve svém životním díle „Slovanská epopej“ — sérii velkoformátových pláten, na nichž pracoval téměř osmnáct let.

Andy Warhol 

Byl americký umělec, režisér a producent, který byl hlavním představitelem směru vizuálního umění známého jako Pop-Art. Jeho díla zkoumají vztah mezi uměleckým vyjádřením, kultem celebrit a reklamou, která vzkvétala v šedesátých letech a pokrývala různá média včetně malby, sítotisku, fotografie i filmu. Jeho newyorské studio The Factory se stalo známým místem setkávání, které spojilo distinguované intelektuály, dramatiky, bohémy ulice, hollywoodské celebrity i bohaté mecenáše.

Na výstavy si můžete zakoupit výhodnou vstupenku, a to buď na všechny tři zároveň anebo na každou zvlášť. Vstupenku na více výstav nemusíte uplatnit v jeden den. 

Galerijní obchod

Pokud hledáte pěkné, a ne přímo turistické suvenýry, víte, kam jít. Všechno zboží je selektováno pečlivě, a tak si můžete vybrat jak z tematických suvenýrů z Prahy, porcelán s motivy Alfonse Muchy, ikonické rozteklé hodiny Salvadora Dalího až po plakáty Andy Warhola. Obchod má k dispozici širokou škálu uměleckých knih, keramiky, pohlednic i lokálního designu. Vybere si zde opravdu každý. Obchod je součástí budovy galerie a je přístupný i bez zakoupené vstupenky.

Central Gallery

adresa: Staroměstské nám. 15, 110 00 Staré Město
telefon: +420 222 313 849  
e-mail: [email protected]  

www.centralgallery.cz

1.1.2024 – 31.12.2024, 23:59
Central Gallery je galerií moderního umění v samotném srdci Prahy. Najdete ji na rohu Staroměstského náměstí a ulice Celetná́... více