Zdravotní účinky wellness

4. listopad 2021, 21:30
Zdravotní účinky wellness

Wellness si spousta z nás dopřává zejména jako produkt potěšení. Ve skutečnosti má ale spoustu dalších přínosů na naše zdraví, které si možná ani neuvědomujeme. Jednotlivé přínosy se mohou trochu lišit, v závislosti na tom, jakou wellness proceduru podstupujeme. Kromě potěšení tedy může být wellness zdrojem relaxace a pohody, lepšího zdravotního stavu a pozitivní energie.

Co si představit pod pojmem wellness?

Mnozí z nás si představí sauny a masáže, pravdou ale je, že wellness je pojem, který zahrnuje hned několik forem lidské činnosti. Na jedné straně se jedná o typicky relaxační činnosti, mezi které řadíme již zmíněné sauny, masáže, pobyt ve vířivce nebo také pivní lázně. Může jít ale také o provozování sportu, což bude zahrnovat takové činnosti, jako je plavání, jóga, posilovna nebo lekce nějakého sportu (aerobic, pilates apod.).

Lepší imunitní systém

Dobré wellness procedury by vám měli pomoci navodit pocit relaxace. Mají blahodárný účinek na celý lidský organismus – dokonce bylo prokázáno, že pravidelné podstupování určitých wellness procedur má za následek lepší imunitní systém, což oceníte zejména v době chřipkových nemocí (a v době covidu vlastně po celý rok). Wellness patří také mezi to nejlepší, čím můžete podpořit správný krevní oběh. Proto se vyplatí vědět, kam za nejlepším wellness v ČR.

Do boje proti stresu

Relaxační procedury mají za následek také větší odolnost vůči stresu. Ten se může projevit mnoha nepříznivými způsoby na lidský organismus. Z dlouhodobého stresu mohou vzniknout hluboké deprese a úzkosti, které nám brání v normálním životě. Pojí se s ním i zdravotní problémy, které pramení například z přejídání nebo naopak nedostatku stravy, zvýšený srdeční rytmus a vyšší krevní tlak. U slabších jedinců stres může vést dokonce i k infarktu či mrtvici. K překonání stresu pomáhá také pravidelné cvičení, díky kterému dochází v našem těle k vyplavování hormonů štěstí.

Foto: ©Kzenon / Shutterstock.com