Zatopené lomy, kam v okolí Prahy?

24. únor 2023, 13:00

Na krásné letní počasí se zatím můžeme jen těšit, ale proč nezačít letní výlety plánovat? Vysoké letní teploty se nejhůř snášejí ve městech, to ví každý, kdo ve velkém městě bydlí nebo pracuje. V následujícím článku se podíváme na několik zajímavých tipů, kam se můžeme v okolí Prahy vydat na cyklovýlety a procházky do přírody nebo se vykoupat v přírodním koupališti.

lom_amerika_pixabay_free

Zatopené lomy

Lomy Amerika

O Velké a Malé Americe v poslední době slyšel asi každý a většinu z nás láká toto donedávna téměř neznámé místo navštívit. Jedná se o zatopené vápencové lomy, které najdeme u obce Mořina. Velká a Malá Amerika nejsou jediné lomy, které se v blízkém okolí nacházejí, můžeme se také podívat na lomy Mexiko a Kanada. Autem se sem z Prahy dostane asi za 40 minut a můžeme využít i jiné možnosti dopravy.

(přesné místo: https://mapy.cz/s/pavezecunu)

Krásné místo pro procházky

Místo má zajímavou historii. Těžba vápence zde začala už kolem roku 1900 a byla ukončena v 60. letech 20. století. Pak se lomy staly oblíbeným cílem pro trampy, nudisty a jeskyňáře. Tyto aktivity však byly minulým režimem zakázané a v lokalitě probíhaly kontroly i policejní zátahy.

V současnosti jsou lomy částečně přístupné. V blízkosti bylo vybudováno parkoviště a vznikla značená turistická trasa. Lomy lákají ke krásným procházkám, návštěvám vyhlídek i fotografování, ale koupání je tam zakázáno. Zajímavostí je to, že u lomu Velká Amerika se natáčelo několik českých filmů a pohádek, například Limonádový Joe, Malá mořská víla a Akumulátor.

Výlet motoráčkem

Lákavou možností je výlet Velká a Malá Amerika vlakem. Speciální vláček odjíždí ze Smíchovského nádraží a doveze nás až k lomům. Lom Velká Amerika si projdeme s průvodcem, v lomu Malá Amerika se dokonce podíváme do podzemní štoly.

Přírodní koupaliště nedaleko Prahy

Bez možnosti koupání si většina z nás nedokáže léto vůbec představit a vykoupat se v přírodním koupališti je zcela určitě mnohem lepším zážitkem než koupání v městském koupališti nebo na plovárně. Koupání na písčité pláži obklopené krásnou přírodou je dokonalým zakončením horkého letního dne, který jsme museli strávit ve městě.

Konec zimy je jistě vhodným obdobím na doplnění letního vybavení. Dospělí budou potřebovat paddleboard, kajak nebo windsurfing, širokou nabídku těchto letních nezbytností má například Insportline. Pokud si budete chtít srovnat jejich produkty, tak s tím vám pak může pomoc například web Chytryvyber. Dále budeme muset prověřit, jestli není potřeba dětem koupit nový člun, kruh nebo rukávky. A také bychom se měli podívat na nabídku nových modelů dámských a pánských plavek

Jaké jsou tedy možnosti koupání v přírodních koupalištích v okolí Prahy?

Jezero Lhota

Jezero, které vzniklo na místě bývalé pískovny, nabízí čistou vodu, písčité pláže, ale i vybavení jako jsou sprchy, toalety, občerstvení a plážový volejbal. Jezero Lhota je od Prahy vzdáleno asi 20 km a dostaneme se tam autem i veřejnou dopravou.

(odkaz na mapu: https://mapy.cz/s/lecuculure)

Proboštská jezera

Asi 30 kilometrů od Prahy, nedaleko Staré Boleslavi se nacházejí Proboštská jezera. Jezera jsou oblíbeným cílem pro koupání, rybaření i vodní sporty jako například windsurfing. Koupat se můžeme na volně přístupných místech nebo v kempu. Vstupenka do kempu stojí 40 Kč a můžeme tam využít převlékárny, toalety, restauraci, hřiště a kurty. Místo je dostupné autem i linkovým autobusem.

(odkaz na mapu: https://mapy.cz/s/hogahepehu)

Pískovna Sadská

Koupání v krásně čisté vodě nabízí pískovna Sadská. Místo se nachází asi 20 km od Prahy a vstup je zdarma. K dispozici je hřiště na plážový volejbal, půjčovna plachetnic, restaurace, stánky s občerstvením i toalety.

(odkaz na mapu: https://mapy.cz/s/bugahuvode)

Cyklovýlety v okolí Prahy

Na víkend nebo na pěkné letní odpoledne si můžeme naplánovat výlet na kole. Praha nabízí hned několik cyklostezek, například trasu v Hostivařském lesoparku, v Divoké Šárce, ve Stromovce nebo podél Košíkovského potoka. Když máme na výlet dostatek času, je určitě lepší užít si cyklovýlet kousek dál za Prahou.

krivoklat_pixabay_free

Křivoklátské okruhy

Cyklistické trasy, které začínají asi 15 km od Prahy ve městečku Hostivice, jsou určené pro cyklisty všech výkonnostních kategorií i pro rodiny se staršími dětmi. Trasy vedou po komunikacích s minimálním provozem a po těch nejdelších dojedeme až do okolí hradu Křivoklát, kde můžete navštívit i prohlídku hradu. 

Poznámka autora: Pocházím z této oblasti. A opravdu, pokud máte malé děti toto místo je ideální místem, kde v léte zakotvit. Můžete jet podél řeky Berounky a spojit to s návštěvou historického města Beroun, kde se děti u řeky mohou vykoupat. Voda je tu bývá teplá a čistá. Ideálním místem Na Závodí, což je místo pod splavem a voda je zde mělká. Druhým ideálním místem je ve vesnici Srbsko, kde je voda trošku hlubší, ale zato podloží velice příjemné.

Kokostezky

Zdatnější cyklisté uvítají možnost projet se v náročném terénu, kterým jsou traily nedaleko Kokořína. Trasy začínají v Autokempu Kokořín, nejsou značené a jsou určené pro horská kola.

Středočeská ovocná stezka

Lákavou možností pro celodenní výlet je projížďka po středočeské ovocné stezce. Trasa vede kouzelnou oblastí ovocných sadů, kde si můžeme koupit ovoce, mošty i pálenice. Celá trasa je dlouhá 72 km a vede z vesničky Křečhoř u Kolína do Českého Brodu, kde můžeme nastoupit do vlaku směr Praha.

Foto: ©Pixabay.com