Za vínem do Litoměřic

22. září 2020, 0:33
Za vínem do Litoměřic

Víno v České republice je pro mnohé automaticky spojené s Moravou a cíle vinařské turistiky nás napadají také hlavně v Jihomoravském kraji. Jakkoli mohou být vinařské Čechy pro někoho neznámou, z hlediska vína a vinařství jde o region s mnohasetletou tradicí. Takže kam za vínem do Čech?

Vinařské Čechy, tedy přesně řečeno Vinařská oblast Čechy se dělí na Mělnickou a Litoměřickou vinařskou podoblast, na kterou se dnes podíváme blíže. Svou polohou severně od Prahy dává Litoměřicko možnost vyrazit za vínem všem jeho fanouškům, pro které by jižní Morava mohla být přeci jen až příliš vzdálená.

Expozice českého vinařství v Litoměřicích

Litoměřická vinařská podoblast získala svůj název podle sídelního města Litoměřic, a tak toto město v tipech kam za vínem určitě nesmí chybět. Ve středověku byly Litoměřice po Praze druhým největším vinařským městem v Čechách. Těžily ze své polohy na řece Labi a soupeřily v obchodu a také vínu jak s Prahou, tak s Mělníkem. Dnes již zde vinařství nehraje tak významnou úlohu jako ve středověku, ale i tak se zde dá najít celá řada vinařských zajímavostí. Tou hlavní je Expozice českého vinařství na místním hradě. Bývalý gotický hrad pocházející ze 13. století slouží jako multifunkční centrum. Srdcem hradu je moderní expozice nazvaná Cesta za vínem, která je turistickou atrakcí nejen pro milovníky dobrého vína. Slouží k šíření vinařské tradice regionu, která sahá až do dob českého krále Karla IV. Prohlídky zpestřují vědomostní hry i starodávné dobové nástroje používané ve vinařství. Hradní vinotéka nabízí milovníkům vín širokou nabídku českých i moravských vín nejen k prodeji, ale také k ochutnání či nákupu zásob.

Velké a malé Žernoseky

Jestli si myslíte, že tradiční vinařské obce s malebnými sklepními uličkami můžete najít jen na Moravě, tak to se mýlíte. Minimálně jedna taková obec je i v Čechách, a to právě poblíž Litoměřic. Pokud se sem tedy vypravíte za vínem, popojet do Žernosek a poznat, jak to v takové vinařské obci vypadá, se vyloženě nabízí. Konají se zde i pro Moravu tradiční otevřené sklepy, tedy akce, kdy více vinařů v obci najednou otevře své sklepy a během dne je v nich možné ochutnávat různá místní vína a k tomu něco dobrého zakousnout. Součástí bývá také často i nějaký kulturní nebo zábavný doprovodný program.

Velké Žernoseky

 

Most

Třetí tip, kam vyrazit za vínem v Litoměřické vinařské podoblasti, je možná pro někoho velkým překvapením. O to ale může být zajímavější. Je tím okolí města Most. Most je především známý jako hornické město a víno by zde možná hledal málokdo, ale po tisíc let patřil mezi významná vinařská centra v Čechách. Na vinařskou tradici Mostecka dnes navazuje třeba společnost České vinařství Chrámce, která dnes v Čechách patří v k největším výrobcům vína z vlastních hroznů. Toto vinařství naleznete ve stejnojmenné obci zhruba 15 km od Mostu. Teploty setrvale rostou, a tak se v okolí města pravidelně vysazují také další a další vinice. Možná se ještě dočkáme vinařské renesance této severočeské metropole.

Litoměřická vinařská podoblast a vlastně asi celá vinařská oblast Čechy možná není tak vinařsky bohatá a různorodá jako její kolegyně na Moravě. Má však svůj půvab nejenom v prostředí a kultuře, ale i ve vínu, které je charakteristické a velmi osobité.

Více informací najdete na www.wineofczechrepublic.cz.
 
Most-středohoří