Výjimečná umělecká díla na výstavě v Galerii KODL

19. duben 2022, 16:33
Výjimečná umělecká díla na výstavě v Galerii KODL

Obdivovatelům výtvarného umění je určena předaukční výstava vybraných uměleckých děl, která probíhá v Galerii KODL od 25. dubna do 29. května. Výstava bude zakončena aukcí na pražském Žofíně v neděli 29. května. Zájemci budou mít příležitost dražit i online na aukčním portálu Artslimit.com.

Století devatenácté zastupují v expozici velká jména osobností českého výtvarného umění v čele s Mikolášem Alšem, Jakubem Schikanederem, Alfonsem Muchou, Antonínem Chittussim, Václavem Radimským a Antonínem Slavíčkem.

Dvacáté století představí skvosty nejen české moderny. Hned několika pracemi je zastoupen Josef Čapek, přítomná jsou i díla Emila Filly, Václava Špály, Františka Kupky či Josefa Šímy. Skutečným highlightem je ovšem plátno „Staropražský motiv“ od Bohumila Kubišty. Svou umělecko-historickou významností představuje skutečnou sběratelskou raritu. Druhým naprosto unikátním dílem je obraz „Samotáři“ malířky Toyen z roku 1934.

Současná výtvarná scéna, a to jak v tuzemském, tak světovém kontextu, je v aukční kolekci reprezentována více než bohatě. Představuje se celá řada zvučných jmen napříč generacemi i výtvarnými médii. Ke spatření bude sítotisk „Napalm“ mezinárodně známého a oblíbeného umělce Banksyho. Mladší střední generace autorů je na výstavě zastoupena například díly Ondřeje Basjuka, Martina Herolda, Alžběty Jungrové, Jana Kalába, Šárky Koudelové, Pasty Onera, Ivany Štenclové či Zdeňka Trse.

Úvodní foto: Bohumil Kubišta: Staropražský motiv
Foto v galerii: Toyen: Samotáři , Emil Filla: Zátiší s ovocem a lahví, Václav Špála: Ze Supetáru, Jakub Schikaneder: Podskalí