Festival improvizace Improtřesk odstartuje v Dolních Vítkovicích už tento pátek

29. duben 2023, 7:05
Festival improvizace Improtřesk odstartuje v Dolních Vítkovicích už tento pátek

Po tříleté pauze se desátý ročník improvizačního festivalu Improtřesk vrací zpět do Ostravy, tentokrát do Dolní oblasti Vítkovic, kde se od 5. do 8. května uskuteční program pro improvizátory z celého Česka i jejich věrné fanoušky a širokou veřejnost. Pod taktovkou ostravského Divadla improvizace Odvaz a záštitou České improvizační ligy proběhne během čtyř nabitých dnů celkem jedenáct divadelních workshopů a sedm různorodých představení.

„Při skladbě programu jsme se zaměřili na současné trendy v oblasti divadla i improvizace, ale taky na základní improvizační techniky, které si mohou účastníci na workshopech zdokonalit,“ říká Jakub Krejčí, organizátor festivalu a herec divadla Odvaz. Celá akce proběhne v prostorách Dolní oblasti Vítkovic, a to v Kině Etáž nebo ve Futureu, nově zrekonstruovaném objektu výklopníku vagónů a mlýnice. Jedno z festivalových představení ale bude hostit i sál ostravského divadla loutek. 

Účastníci Improtřesku se mimo jiné mohou těšit na pohybový workshop Ondřeje Jiráčka, hudební improkategorie Zuzany Vodičkové, stand-up s Filipem Tellerem nebo workshopy v angličtině zaměřené na improvizaci ve dvou a takzvané long formy, které povedou lektoři s mezinárodní zkušeností Alan Pakosz a Paweł Najgebauer. „Celkem se workshopů zúčastní téměř sto padesát improvizátorů z celé republiky. Někteří už jsou zkušení herci, jiní teprve začínají. Na Improtřesku mají jedinečnou možnost vzájemně se poznat, předat si zkušenosti, ale taky objevit nové směry improvizace,“ dodává Jakub Krejčí.

Z celkem sedmi představení, které festival nabídne, jsou dvě dostupná jen pro účastníky workshopů, na zbylých pět si ale může svou vstupenku koupit i veřejnost. „Pro široké publikum zahraje například duo Michal Chovanec a Ondřej Klíč představení o generačním střetu Znovu věčně znovu, ale veřejný bude taky výstup z workshopu Stand-up nebo představení z produkce Divadla loutek Ostrava Dvě čárky a další,“ upřesňuje Jakub Krejčí.

O Improtřesku

Tradiční český festival improvizace sdružuje herce a nadšence improvizačního divadla už od roku 2011. Po čtyřech letech konání v Brně a dalších čtyřech v Milevsku se dění festivalu přesunulo v roce 2019 do Ostravy, kde letos tradice pokračuje po nucené covidové pauze. Jubilejní desátý ročník Improtřesku slibuje bohatý program v kulisách industriálních Vítkovic, který proběhne také díky podpoře Moravskoslezského kraje a městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.