Tipy na cyklovýlety po Česku, koukněte, kam vyrazit

26. únor 2023, 22:10

Přemýšlíte, kam na jaře či v létě vyrazit na kole? Poznejte krásy českých míst ze sedla. Máme pro vás několik tipů na cyklovýlety, které zvládnou i malý cyklisté. Zkuste vyjet na Šumavu, Třeboňsko nebo jižní Moravu a prozkoumat zajímavá a oblíbená místa.

01_dnesZdroj: pixabay.com

Rodiny s dětmi ocení nenáročné trasy na jižní Moravě

Navštivte Lednicko-valtický areál a poznejte zámky, parky, rybníky, lesy nebo třeba minaret a kolonádu na Reistně. Areál je jedna velká rovina a s přestávkami ho s dětmi zvládnete bez problému projet celý. Rovinatou krajinu ocení i nenároční cyklisté.

Další oblíbenou cyklistickou destinací ja národní park Podyjí. Národní park nabízí 40km okruh s řadou stoupání. Doporučujeme ho především zkušenějším a zdatnějším cyklistům. Navštívíte vinice, vřesoviště a spoustu vyhlídek na břehu řeku Dyje. Po cestě můžete potkat  vydru, sysla nebo čápa černého a další zvířecí obyvatele Podyjí.

Třeboňsko pro milovníky rovin

Na Třeboňsku jízdu do kopce příliš nečekejte, nenáročný terén nadchne především ty, kteří vyhledávají rovinky. Místní cyklistické trasy ocení i děti. Doporučujeme třeba naučný okruh okolo Třeboně o délce 39 km. Celou trasu lemuje 22 informačních tabulí, kde se dozvíte spousty informací o místní přírodě a historii třeboňské oblasti.

Jakmile budete na Třeboňsku, tak nesmíte vynechat zámek Červená Lhota. Vede tudy kratší trasa dlouhá 37 km. Pokud si chcete dát pořádně do těla, tak vyrazte do Červené Lhoty přímo z Třeboně. Je to skoro 80 km a trasa je náročnější, není vhodná pro malé děti. Mnoho tras vede i okolo třeboňských rybníků Rožmberk, nebo Svět, které měří kolem 20 km a s přehledem je zvládnou i ti nejmenší.

02_dnes Zdroj: unsplash.com

Šumava potěší bajkery i nenáročné cyklisty

Na Šumavě najdete pohodové trasy i těžké výšlapy až na nejvyšší horu Šumavy. Kolo zkuste zkombinovat s návštěvou Stezky v korunách stromů. Dostanete se tam lanovkou, kam naložíte také kolo. Stezka se nachází v okolí Lipna, kde se nachází spousta cyklistických tras.

Velký Javor je nejvyšší horou Šumavy, má 1456 m.n.m. Jestli vám nedělá problém náročný terén a chcete se zapotit, tak ho můžete zdolat na kole. Nevyhnete se velkému stoupání se sklonem až 13 %. Celá trasa měří cca 34 km. Výhledy na bavorskou krajinu na vrcholu budou za odměnu.

Myslete na bezpečnost a dostatek energie

Cyklistická helma je sice povinná jen pro nezletilé do 18 let, ale její nošení by neměl podceňovat nikdo, kdo vyráží na kolo. V mnoha případech dokáže cyklo helma zachránit život, nebo zabránit těžkému úrazu hlavy. Pro pohodlí na kole se mohou hodit i cyklistické kalhoty s vložkou, které zamezí nepříjemným otlakům a odřeninám ze sedla.

Pokud vyrážíte na celodenní cyklovýlet přibalte svačinku pro sebe i pro děti. Dostatek energie dodají různé druhy ovesných tyčinek např. flapjack. Zasytí také oříšky jako vlašské ořechy či mandle. Oblíbené jsou zejména směsi ořechů v kombinaci s rozinkami nebo jiným sušeným ovocem. Na kole spálíte velké množství kalorií, proto bez obav hoďte do batůžku i nějakou sladkost, která může být dobrou motivací pro děti, pokud začnou na cestě stávkovat. Nezapomeňte ani na pitný režim.