Tereza Brdečková vydává básnický debut Zlatí kohouti v edici Joezie rodinného nakladatelství Limonádový Joe

23. listopad 2022, 14:58
Tereza Brdečková vydává básnický debut Zlatí kohouti v edici Joezie rodinného nakladatelství Limonádový Joe

Básnický debut nazvaný Zlatí kohouti vydává zkušená prozaička a scenáristka Tereza Brdečková. Sbírku tvoří dvacet pět básní na témata existenciální, milostná i rodinná, života i smrti doplněných autorčinými fotografiemi. Kniha Zlatí kohouti vychází v edici Joezie rodinného nakladatelství Limonádový Joe Terezy Brdečkové a Jiřího Dědečka, které společně řídí od roku 2013. Brdečková se ve vydavatelství plánuje nyní více soustředit právě na poezii, řadu Joezie se chystá obohatit i o své překlady básní mladého ukrajinského básníka Vasyla Malyšky.

„Že je doba těžká, poznáte i podle toho, že lidé víc potřebují básně – slyšet je, číst, říkat si je nahlas. I když se už nevrátí doba, kdy naše generace uměla spoustu básní zpaměti, cítíme, že zájem o poezii je vyšší než dříve,“ říká Brdečková.

Brdečkové otevřel cestu k vlastní sbírce básní loňský překlad knihy Deštivec (Rainmaker) irského básníka Bernarda O’Donoghuea a její dřívější překlady turecko-německého básníka Zafera Senocaka nazvané V novém světě tehdy ještě vydané v edici Fra. „Mám ráda tajemství, cestu ke skrytým světům, miluji okamžiky, kdy člověk na něco přijde, je to velice důležité, ale vlastně nevíte co to je, tak jako ve snu. Báseň je snaha pojmenovat neznámou prchavou jistotu,“ zamýšlí se Tereza Brdečková. Svou aktuální knihu poezie Zlatí kohouti autorka doplnila vlastními stylizovanými fotografiemi z míst, kde se často vyskytuje – z Prahy, Berlína a dalších míst v Čechách i v zahraničí.

V současné době vycházejí v edici Joezie každý kalendářní rok dvě básnické sbírky. Doposud zde vyšel například snář Vila mystérií Jiřího Brdečky, snové básně Jiřího Dědečka s názvem Pošta shora či vybrané Dědečkovy písňové texty nazvané Do smrti nejdelší. Edice Joezie přináší českým čtenářům designově propracované knihy do kapsy v pevné vazbě. Grafická úprava je dílem grafiků ze studia Třetí dílna Karla Halouna a Luďka Kubíka, takže knihy působí nejen silou básnického výrazu, ale i jako plnohodnotné estetické objekty. Právě nespokojenost s vzhledem většiny běžně prodávaných knih byla pro Terezu Brdečkovou jedním z impulsů pro založení vlastního nakladatelství. „Chtěli jsme, aby naše knížky vypadaly tak, jak si my představujeme, a vycházely, kdy my chceme. U nás nenajdete špatný papír, křiklavé obálky, příliš velké a tlusté knihy ani mizernou typografii. Spolupracujeme s jedněmi z nejlepších profesionálů knižní kultury v Evropě a knížky z našeho vydavatelství díky nim nejsou jen ke čtení, jsou to i krásné věci pro radost,“ uzavírá Brdečková. 

Sbírka Zlatí kohouti vyšla 18. listopadu a je dostupná na www.limonadovyjoe.com a v knihkupectví Kosmas na www.kosmas.cz.