Společnost Kola pro Afriku posílá další kontejnery s darovanými koly dětem do Gambie

5. prosinec 2013, 14:56
Společnost Kola pro Afriku posílá další kontejnery s darovanými koly dětem do Gambie

Již podruhé v tomto roce posílá obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku darovaná kola dětem do Gambie. Ještě neuběhl ani rok od vyslání 351 kol a v pátek 6. 12. 2013 jich z Ostravy – Koblova do afrického Banjulu odcestuje třikrát více.

Intenzivní práce bezpočtu nadšených lidí, kteří se na projektu podíleli, je tedy opět zúročena. Kola ze všech koutů ČR usnadní 1200 dětem v Gambii cestu ke vzdělání.

V pátek 6. 12. 2013 od osmi hodin ráno budou desítky dobrovolníků v Ostravě – Koblově nakládat kola do lodních kontejnerů přepravních společností MAERSK Czech Republic, s.r.o., a Advanced AIRSEA Solutions, s.r.o., hlavních partnerů převozu kol. Ti zajistí jejich transport do Gambie. Cesta potrvá čtyři týdny, vykládka kol v přístavu Banjul bude probíhat za přítomnosti organizátorů projektu, kteří zajistí rozvoz kol do 12 gambijských škol, stejně jako průpravu učitelů a tamních obyvatel v jejich údržbě.

„Je to pro nás obrovská událost. Po necelém roce se podařilo zajistit dostatek kol a finančních prostředků na odeslání 1200 kol. Chtěli bychom poděkovat všem dárcům, sběrným místům, dobrovolníkům, médiím i donátorům, kteří se na tom každý svým způsobem podíleli a přispěli tak nenahraditelným dílem k odjezdu hned tří kontejnerů plných kol do Afriky“, konstatoval Richard Gazda, předseda správní rady společnosti.

„Na uvedení darovaných kol do stavu, ve kterém mohou opustit Českou republiku a posloužit dětem v Gambii, se podílelo mnoho nezištně smýšlejících lidí a organizací. Velký díl této práce odvedli lidé ve výkonu trestu z Věznice Heřmanice v Ostravě. Ti během tří měsíců doslova oživili na pět set kol,“ sdělil koordinátor spolupráce s věznicí a ředitel společnosti Kola pro Afriku Roman Posolda.

Obrovský podíl na realizaci celého projetu má také dopravní společnost TOPTRANS EU a.s., která celoročně zdarma sváží kola ze všech koutů ČR do centrálního skladu v Ostravě.  

Nyní je již zapotřebí zvládnout jeden z posledních, neméně významných a náročných kroků - nakládku kol.

„Jejich odvozem dochází k úžasnému kroku, a tím je propojení dvou zemí, dvou kultur. Celoroční aktivita je důkazem velikosti srdce, které lidé České republiky nesporně mají. Vážíme si toho a těšíme se na samotný akt nakládky darovaných kol. Stejně tak se těšíme na obdarování dětí v Gambii, které proběhne v půli ledna. Děkujeme všem lidem se srdcem otevřeným pro druhé za podporu, kterou nám poskytli. V pátek budete všichni s námi,“dodal Roman Posolda.

Přímé náklady na dopravu darovaných kol jsou hrazeny zejména z těchto aktivit:

-          Sponzorské Běhy pro Gambii žáků a studentů v Kroměříži, Uherském Hradišti a Ostravě.

-          Benefiční akce pořádané studenty a pedagogy Gymnázia v Ostravě-Hrabůvce. Gymnázium uspořádalo tři benefice zakončené akcí „V rytmu Afriky“.

-          Festival Colours of Ostrava – půjčovna kol společnosti Kola pro Afriku při festivalu a další aktivity pro návštěvníky.

-          Charitativní obchod Moment je jedním z finančních pilířů projektu Kola pro Afriku.

-          „Adopce montážního kufru“, aktivita, která má přinést udržitelnost projektu a spolehlivost darovaných kol dětem v Gambii.

-          Sponzoři a partneři projektu, malí i velcí

www.kolaproafriku.cz