Skutečné důvody, proč jezdit na kole

12. březen 2021, 1:38
Skutečné důvody, proč jezdit na kole

Jízda na kole zlepšuje naši náladu, zeštíhluje tělo, pomáhá při hubnutí, má velmi dobrý účinek na klouby a oběhový systém. Jízda na kole, jak je o ní známo, přináší řadu výhod a má obecný vývojový efekt.

 

Co vám dá jízda na kole?

Posílení svalů

Jízda na kole vyžaduje, mimo jiné, práci tří částí, resp. svalů nohou (lýtka, hamstringu a čtyřhlavého svalu). Díky tomu máme příležitost posílit lýtka a stehna, učinit je pevnými a štíhlejšími. Nohy se stávají štíhlými a tvarovanými a hýždě se více zvedají. Jízda na kole nedělá nohy atletické. Kromě toho se svalová vlákna stahují, což „mobilizuje“ cévy, aby více pracovaly a tím brání tvorbě křečových žil. Přínosem však nebudou jen silné nohy, protože při jízdě na kole fungují i ​​svaly zad, břicha, předloktí a boků. Jsou odpovědné za udržování rovnováhy a řízení kola. Když jedeme do kopce, rozvíjíme svaly a jízdou po rovném terénu formujeme svou postavu.

Zdravější klouby

Cyklistika je obzvláště užitečná pro lidi, kteří mají problémy s klouby, které se objevují s degenerací, nadváhou, stejně jako po léčbě a bolestech kolen. Tento sport uvolňuje kolenní klouby, což znamená, že ho můžeme provozovat déle a častěji než například běh. Fyzioterapeuti pacientům se zraněním kolena často doporučují cyklistiku jako fyzickou aktivitu, kterou lze zavést jako první. Dvoustopé šlapání také ulevuje páteři, proto se tento sport doporučuje lidem, kteří vedou sedavý životní styl a trpí bolestmi zad.

Srdce jako zvon

Když šlapete na dvou kolech, zvyšuje se vaše kapacita plic. Dýchací systém pracuje efektivněji, vaše tělo je okysličováno, krev začíná cirkulovat rychleji, zvyšuje se kapacita plic a srdeční frekvence v klidu klesá. To vše stimuluje funkci oběhového systému. Zvyšuje se celková účinnost těla, snižuje se riziko hypertenze, infarktu, aterosklerózy a mozkové mrtvice. Kolo také pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a neustálý pohyb nohou podporuje průtok krve, což zabraňuje tvorbě krevních sraženin v žilách. Podle studií pravidelná jízda na kole snižuje riziko srdečních onemocnění na polovinu.

holka na kdykde

Jak trénovat?

Konstantní tempo jízdy a kratší vzdálenosti jsou důležité nejen pro lidi při hubnutí, ale pro každého, kdo s tímto sportem začíná. Díky tomu se vyhnete bolestivosti, která vás může odradit a také bolestivým zraněním. Příliš ambiciózní cíl navíc často rychle odradí. Aby jízda neskončila bolestivě, stojí za to přizpůsobit vaši výšku sedla a řídítkek.

Důležitými aspekty jsou také tekutiny a výživa. Jízda na kole je námaha, během níž se potíme jako při každém jiném kardio cvičení. Příliš to však při jízdě nepocítíme, protože příval vzduchu pokožku vysušuje. Proto je důležité během jízdy pít vodu nebo sportovní nápoje.