ROMA BOY otevřený a hvězdný příběh Jana Bendiga

18. listopad 2023, 14:52
ROMA BOY otevřený a hvězdný příběh Jana Bendiga

Život mu připravil řadu překážek. Jan Bendig je ale všechny postupně překonává a plní si svůj sen. Romský kluk s mimořádným hudebním talentem poprvé zazářil v soutěži SuperStar a následně vystoupal na hvězdné nebe českého showbyznysu. V upřímné zpovědi odpovídá na otázky Jitky Štichauerové o svém životě, kariéře, těžkých začátcích i o nenávistných útocích, kterým kvůli své sexuální orientaci, barvě pleti a myšlenkám na sebevraždu musel čelit. Roma Boy (CPress, 399 Kč) představí Jana Bendiga i očima jeho nejbližších a prostřednictvím dosud nezveřejněných fotografií.

Roma Boy je nevšední výpovědí Jana Bendiga, který se nezdráhá otevřeně mluvit o šikaně ve škole, o boji s panickými atakami, dluzích, partnerských problémech, homosexualitě a coming outu, propadu kariéry a pozvolném vzestupu. Čtenář se dozví i o rodinném prostředí, ve kterém vyrůstal, o jeho starší sestře, kterou rodina kvůli nuzným poměrům musela dát k adopci, a Jan Bendig ji náhodně objevil na střední škole, na kterou oba chodili, o jeho bratrovi Marsellovi nebo o pobytu ve Velké Británii.

Důležitou roli v životě zpěváka hraje přátelství a úzká spolupráce s Lucií Bílou, Rytmusem, Monikou Bagárovou, Markétou Konvičkovou, Hanou Zagorovou, Věrou Bílou nebo Michalem Davidem.

Impulsem pro napsání Roma Boy bylo pro Jana Bendiga i Jitku Štichauerovou ukázat mladým lidem příklad a motivovat je, že i člověk z problematického prostředí se může dostat na výsluní. Pokud má dostatek talentu, píle a dobré zázemí. Kniha obsahuje exkluzivní fotografie ze soukromí i z profesního života zpěváka a řada z nich je zveřejněna poprvé. 

Jan Bendig v dětském věku navštěvoval chlapecký pěvecký sbor Boni pueri a na Mezinárodní konzervatoři v Praze studoval obor Populární zpěv. Od 12 let žil s rodinou tři roky v Liverpoolu, kde vystupoval s kapelou otce Gipsy Brothers. Postupně získal řadu ocenění – 1. místo v britské pěvecké soutěži Academy Idol (2008), 4. místo v soutěži Česko Slovenská Superstar (2009) a Objev roku v soutěži Český slavík (2010). Letos byl zařazen mezi osobnosti časopisu Forbes 30 pod 30 (2023).

Jitka Štichauerová se narodila a žije v Praze. Její životní dráhu ovlivnil rozhlas, kam nastoupila jako referentka v oblasti pracovního práva, později prošla vysílacími profesemi jako produkční, redaktorka, moderátorka i režisérka. Věnuje se převážně kultuře, je autorkou zvukového dokumentu Jay a článků doplněných zvukem na webových stránkách stanice Českého rozhlasu Radio Prague International a nedávno vydané knihy z rozhlasového prostředí Na slyšenou.