Ochutnejte Vizovice, hlavní město slivovice

11. září 2023, 9:22
Ochutnejte Vizovice, hlavní město slivovice

Slivovice patří k Valašsku stejně neodmyslitelně jako frgály nebo zdejší kroje. Je to voňavá součást naší historie, tradice, která nás spojuje. Už přes 125 let je důležitou součástí této tradice likérka RUDOLF JELÍNEK. Kdo by chtěl do alchymie kolem slivovice a dalších ovocných destilátů proniknout opravdu do hloubky, může vyrazit do Vizovic a likérku si prohlédnout od podlahy po strop, zažít to celé od založení kvasu až po koštování.

„Na exkurzní trase návštěvníky seznámíme s historií a tradicí jednoho z největších výrobců ovocných destilátů na světě a zároveň i největšího českého pěstitele švestek. Podrobně jim vysvětlíme hlavní principy výroby destilátů, ukážeme prostory, kde destiláty vyrábíme, kde zrají, kde se lahvují a následně skladují hotové výrobky,“ popisuje manažerka návštěvnického centra Vizovice Monika Poláchová.

Návštěvnické centrum R. JELÍNEK Vizovice nabízí hned několik variant prohlídek. Na standardní trasu můžete vyrazit v pravidelných časech, v letních měsících denně včetně neděle, rozšířenou prohlídku s návštěvnou kvasných tanků nebo nově specializovanou do švestkových sadů je třeba v předstihu objednat. Pro větší skupiny je možné dohodnout individuální termín a čas. Prohlídková trasa začíná krátkou projekcí a degustací, následuje pěstitelská pálenice, muzeum, provozy egalizace a stáčírna, v prodloužené prohlídce i kvasírna s velkou pálenicí.

„Průvodce vás provede minulostí i současností naší společnosti a nahlédnete pod pokličku výroby ovocných destilátů, které se na stejném místě a stejnými výrobními postupy, i když za využití moderních technologií, vyrábí již od roku 1894,“ doplňuje Monika Poláchová.

Prohlídka začíná i končí ochutnávkou vzorků z produkce R. JELÍNEK v podnikové prodejně, v níž je zároveň možné vybrat a nakoupit kompletní sortiment a dárkové zboží.

Součástí návštěvnického centra Vizovice je také Jelínkova koštovna, osobitý prostor pro rodinné oslavy či firemní setkání, školení a různé společenské akce. „Zajišťujeme i cateringové služby. Kapacita sálu pro tyto akce je až 150 osob, v případě využití venkovních prostor až tisíc lidí. Kombinace individuální prohlídky s následným posezením v koštovně je ideálním zpestřením každé uspořádané akce,“ podotýká manažerka.

Vizovice jsou skvělou volbou pro ty, kteří rádi objevují nové věci. Je to krásné městečko obklopené lesy, loukami a švestkovými sady, ve kterém trnky a slivovice voní na každém kroku. Jak zpívá kapela Fleret, každý má někde svoje Vizovice, kde jsou známí a ne pijavice. Ale přece jen, ty pravé Vizovice jsou jen jedny.