Náměstí Míru ovládl dobročinný bazar

18. září 2014, 9:40
Náměstí Míru ovládl dobročinný bazar

V úterý 16. září proběhl na náměstí Míru dobročinný bazar neziskové organizace Letní dům, jehož výtěžek využije na podporu dětí z dětských domovů v Krompachu, Písku, Dolních Počernicích, Klánovicích a Korkyni. Prodejem darovaných věcí tentokrát organizátoři utržili rekordních 126 708 Kč.  Z této částky bude Letní dům financovat roční cyklus víkendových pobytů v tréninkovém bytě pro skupinu 6 mladých lidí a jejich přípravu na odchod do samostatného života.

S prodejem na bazaru pomohli herci z Divadla Na Jezerce Martin Písařík, Bára Hrzánová, Jan Hrušínský a Miluše Šlechtová. Program bazaru zpestřil i Petr Vacek, který společně se svými kolegy nabízel kolemjdoucím svou “hereckou“ polévku. Součástí akce byla i velká soutěž, kde mohli nakupující vyhrát například oběd v restauracích Grosseto nebo Plevel, řadu knih od vydavatelství Mladá fronta nebo českou ekologickou drogerii od firmy JakNaSkvrny.cz. Záštitu nad bazarem opět převzala místostarostka Prahy 2 Mgr. Kateřina Jechová, která se zároveň aktivně podílela na prodeji.

Bazaru opět přálo převážně slunné počasí a dobrá nálada. Reakce lidí byly obecně velmi pozitivní. „Jdu z práce a na bazaru jsem se ocitla čirou náhodou. Myslím, že to je moc fajn akce. Je tu spousta pěkných věcí. A líbí se mi, že můj nákup podpoří dobrou věc,“ řekla jedna z nakupujících. Petr Vacek sám zdůvodnil svou podporu bazaru jako nutnost. „Není to žádné dobro, co dělám. Ale dělám to sám pro sebe. Protože když těm ohroženým dětem nepomůžeme, budou naštvané na celý svět, nic se nenaučí a pak mě jednoho dne jedno z nich vezme klackem po hlavě. Já jen myslím na zadní kolečka,“ řekl herec a moderátor Petr Vacek.

Občanské sdružení Letní dům pracuje již 17 let s dětmi a mladými lidmi, kteří vyrůstají v dětských domovech. Dobročinné bazary jsou jedním ze způsobů, jak pro tyto děti získává finance například na tréninkové a sociálně-terapeutické pobyty.