Monastýrování v Kladrubech a Plasích

31. červenec 2015, 12:35
Monastýrování v Kladrubech a Plasích

Chodíte rádi na tajemná místa a užíváte si jejich nevšední atmosféru? Pak jsou tu pro vás noční prohlídky klášterů Plasy a Kladruby s názvem Monastýrování. V pátek a sobotu 7. a 8. srpna 2015. A můžete si také zasoutěžit.

Dva významné západočeské kláštery letos slaví kulaté narozeniny. Benediktinský klášter Kladruby si připomíná již 900 let od svého založení, zatímco cisterciácký klášter Plasy 870 let. Při této příležitosti si pro vás oba kláštery připravily speciální prohlídky s názvem Monastýrování, které vám přiblíží obě památky netradičním pohledem. Po úspěšných prohlídkách věnovaných klášterní architektuře a vnímání klášterního prostředí skrze klášterní smysly a živly vás v pátek a sobotu 7. a 8. srpna 2015 čekají prohlídky s podtitulem Nocí ke hvězdám Santiniho Aichela. Díky nim tak lépe poznáte osobnost a nadání výtečného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela, který vtiskl oběma stavbám jedinečnou a nenapodobitelnou podobu.

Působivou atmosféru obou míst si budete moci vychutnávat mezi 19. a 24. hodinou. V Kladrubech s vámi projde průvodkyně vybrané interiéry kláštera a v kostele na vás čeká hra s tajenkou, díky níž můžete vnímat detaily, kterých si třeba ani během běžné denní návštěvy nevšimnete. V Plasích se naopak budete moci pohybovat ve vybraných klášterních interiérech volně, nasávat atmosféru Santiniho díla a zároveň hledat odpovědi na vyšpekulované otázky. Kdo správně vyluští tajenku v jednom klášteře, automaticky získává vstup zdarma do partnerského kláštera. Začátky prohlídek kladrubského kláštera jsou v každou celou hodinu od 19 do 23 hodin, klášter Plasy je otevřen také od 19 do 24 hodin.

Přijíždíte z Plzně? Pak můžete v letošním roce využít ojedinělé nabídky Plzeňských městských dopravních podniků a svézt se na Monastýrování do obou klášterů pohodlně historickým autobusem Škoda 706 RTO a získat zlevněné vstupné na akci. Kapacita autobusu je pouze 24 míst, proto je nutné si jízdenku rezervovat na tel. č. 378 037 484.

Tip: Kdo z vás by se rád dozvěděl více o životě v klášteře, může využít posledního Monastýrování v sobotu 19. září 2015. Tyto prohlídky budou právě tematicky zaměřené na klášterní život. Proto sledujte webové stránky http://www.klaster-kladruby.cz/ a http://www.klaster-plasy.eu/