Miniaturpark Boheminium – ideální tip na rodinný výlet

30. srpen 2023, 18:38
Miniaturpark Boheminium – ideální tip na rodinný výlet

Osm desítek dokonalých zmenšenin českých památek a technických zajímavostí na šesti hektarech upravené zelené plochy protkané cestičkami. To je Park miniatur Boheminium v Mariánských Lázních. Ročně jej přijede obdivovat na 130 tisíc turistů. „To je nejvyšší návštěvnost ze všech památek v Karlovarském kraji. Zároveň jsme čtvrtým největším parkem miniatur v Evropě,“ říká s hrdostí v hlase spolumajitel parku Tomáš Slifka. A dodává, že o návštěvníky je v parku postaráno po všech stránkách. Mohou zde strávit celý den a obdivovat kouzlo bělostných zdí či zubatá cimbuří věží pohádkového zámku Hluboká nad Vltavou. Zážitkem je prohlídka zámku Lednice, jehož model v mariánskolázeňském Boheminiu patří k největším na světě. Dominantou a symbolem parku je ovšem Karlštejn, který přímo svádí k pořízení selfie. Děti pak zaujmou třeba interaktivní modely vláčků a starého nádraží s vodárnou v Podmoklech.

Vedle do nejmenších podrobností vyvedených modelů patří k velkým tahákům parku i zástupci miniaturních plemen domácích zvířat. Hlavně nejmenší návštěvníci se nemohou nabažit pohledu na malé koně, kozy či králíky. A to se na přelomu června a července zdejší minizoo rozroste o další unikát, miniaturní plemeno ovcí.

Park myslí i na dětí, které si chtějí hrát. K dispozici tu mají zdarma dětské hřiště. V místním Candyshopu je pro ně připravený oblíbený Buble Tea, cukrová vata a vafle s čokoládou. Dospělí jistě ocení venkovní posezení s grilem v nejkrásnější části areálu hned vedle majestátního hradu Karlštejn. „Grill restaurant vyniká specialitami, které připravujeme z denně čerstvých surovin. Kromě české klasiky, kterým je smažený sýr a hranolky, chystáme pro návštěvníky několik druhů hamburgerů, nabízíme trhané maso, špízy, grilovaný sýr. Marinády vylepšujeme v místě vypěstovanými bylinkami, pro čerstvé pstruhy jezdíme do bečovských sádek, nakládáme vlastní utopence a hermelín,“ popisuje Tomáš Slifka. K malému posezení v kteroukoli denní hodinu zve návštěvníky místní kavárna, kde je možné posedět nad vynikající kávou a dát si k ní kousek dortu či lahodný zákusek.

V parku jsou vítání cyklisté, jsou zde pro ně instalovány stojany na kola, ale i návštěvníci se svými čtyřnohými mazlíčky. Celý park je navíc bezbariérový, a to včetně toaletního zázemí. Lidé na vozíčku či maminky s kočárky se tak mohou do Česka na dlani vydat bez obav.

„Hodně jsme investovali do květinové výzdoby, většina modelů má kolem sebe přirozené prostředí. S tím jsme v celé Evropě výjimeční. Držíme se toho, abychom se co nejvíce přiblížili realitě. V zásadě by se tak měl pohled na miniaturu blížit tomu, co člověk uvidí při pohledu z dronu nebo z letadla na originál,“ přibližuje Slifka. Zatím posledním modelem, který park představil návštěvníkům, je kutnohorský klenot, chrám svaté Barbory. Dalším bude ještě letos Prašná brána.

Park Boheminium je možné navštívit denně od 10 do 18 hodin, o prázdninách je otevírací doba prodloužena do 19 hodin.

Více informací na www.boheminium.cz.