Kouzelné Jeseníky – neokoukaný ráj turistů

11. květen 2020, 11:44
Kouzelné Jeseníky – neokoukaný ráj turistů

Toužebné myšlenky na letní dovolenou jsou stále silnější a budoucnost nyní nejistá. Není však důvod smutnit po zahraničních destinacích a přeplněných rozpálených plážích, když máme na dlani osvěžující živou přírodu našich malebných českých hor. Příroda a nekonečné zajímavosti nejrůznějších zákoutí naší země vybízejí rok od roku k objevování stále větší počet turistů. Jedním z lákadel jsou také Jeseníky – poklad severní Moravy.

Jeseníky – oblast o něco méně známá než Šumava či Krkonoše, ale o to větší pozornost si její krása, bohatství a jedinečnost zaslouží. Nejdelší a zároveň nejvýše položené lyžařské sjezdovky, které se vybaví většině z nás, nyní po zimě odpočívají a pozornost přechází na věčně se zelenající přírodu plnou nekonečných turistických stezek a možností pro jednotlivce i celé rodiny. Věděli jste, že Chráněná krajinná oblast Jeseníky je z cca 80 % pokryta lesním porostem a skýtá čtyři národní přírodní rezervace (Praděd, Šerák-Keprník, Rejvíz a Rašeliniště Skřítek), jednu národní přírodní památku – Javorový vrch, osmnáct přírodních rezervací a šest přírodních památek?

Nekonečné turistické možnosti

Jeseníky ukrývají i velké množství lázeňských pramenů a odpočívadel. Záleží pouze na časových a fyzických možnostech každého, zda navštíví jen některé z nich, anebo si troufne na více než 16 km dlouhý Velký okruh po pramenech. Zastavit se můžete v Priessnitzových léčebných lázních, nebo si během procházky jen vychutnávat mnohdy dechberoucí výhledy na krásy Jeseníků ze všudypřítomných vyhlídek např. na Zlatém Chlumu nebo Čertových kamenech. Pohled na jedny z nejkrásnějších vodopádů Jeseníků taktéž stojí za výšlap. Rudohorské vodopády jsou ukryty v hluboké přírodě a jde o celou sestavu vodopádů o délce 120 m s celkovou výškou 60 m. V parném létě také potěší možnost ochladit se v některé z jesenických jeskyní. Ta na Špičáku patří dokonce k nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě. Jeskyně Na Pomezí jsou pro změnu největším jeskynním systémem s několika dómy, vzniklým rozpouštěním mramoru. U horské osady Rejvíz, nejvýše položené osady Jeseníků a zároveň vesnické památkové zóny, se nachází největší rašeliniště Moravy a Slezska, které vzniklo před 6–7 tisíci lety. Nepřeberné množství vyhlídek a rozhleden s malebnými panoramaty taktéž stojí za to. Mezi oblíbené přírodní vyhlídky patří mj. skalní útvar Čertovy kameny, který se zároveň nachází na úbočí Zlatého chlumu s jednou z nejznámějších rozhleden Jeseníků, z jejíhož vrcholu se otevírá nádherný výhled na polská jezera i na celý Hrubý Jeseník. Turisticky oblíbená je také přes 130 let stará kamenná Chata Jiřího na Šeráku. Nachází se kousek pod vrcholem hory Šerák a zároveň na počátku hlavní hřebenové trasy, takže skýtá ideální výchozí bod pro další túry, např. na Keprník, Vozku nebo pro zdatnější horské turisty na nejvyšší horu Moravy a Slezska – Praděd. Kromě možností pěší turistiky je v Jeseníkách také hustá síť cyklotras všech věkových i výkonnostních kategorií.

Zábava i pro nejmenší

Pro rodiny s těmi nejmenšími je ideálním výletem Pohádková stezka ke Krtkově studánce, která se dá zvládnout s kočárkem i s odrážedly. Start je nedaleko města Albrechtice a na cestě se nachází jedenáct zastávek s pohádkovými postavičkami vyřezávanými ze dřeva, doplněnými o hry a interaktivitu. Větší děti a vyznavače adrenalinové zábavy v Jeseníkách potěší osmsetmetrová bobová dráha na Petříkově, několik skvělých lokalit pro bouldering (lezení po velkých kamenech bez jištění) nebo místní zábavní parky. Nechybí zde lukostřelba, jízdy na čtyřkolkách, lezení po lanech, projížďky na kánoích nebo bungee trampolína pro děti i dospělé.

Zajímavosti a kultura

Mezi nejznámější a turisticky nejvyhledávanější lokality Jeseníků patří bezesporu přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně u Loučné nad Desnou, která patří mezi Sedm divů naší země a zároveň se jedná o naši nejvýkonnější vodní elektrárnu. Ani milovníci kultury nepřijdou zkrátka. Nad městem Javorník se tyčí národní kulturní památka, barokní zámek Jánský Vrch, nebo poblíž Šumperka renesanční zámek Velké Losiny. Kraj je bohatý také na muzea, která zpříjemní nejen deštivé dny. V Jeseníku se nachází např. Muzeum Vincenze Priessnitze, Vlastivědné muzeum Jesenicka ve Vodní tvrzi ze 13. století, Muzeum kostek lega pro menší návštěvníky s modelem Sanatoria Priessnitz, nebo v nedaleké Ostružné Muzeum hudebních nástrojů s více než 700 exponáty z různých koutů světa. Příjemnou podívanou představuje také Pivovarské muzeum Hanušovice, které lze navíc propojit s exkurzí do hanušovického Pivovaru Holba, které je proslulé svým ryzím pivem z hor.

Souznění pivovaru s přírodou

Jedinečný přírodní charakter je právě to, co Pivovar Holbu neodmyslitelně spojuje se zdejší krajinou. Unikátní kolorit místního zlatavého moku totiž spočívá nejen v tradiční receptuře a postupech, ale především v jeho složení. Pivovar používá např. vlastní 61 m hluboký vrt horské pramenité vody, která kvalitou splňuje parametry vody kojenecké, slad z vyhlášených moravských ječmenů, např. tršický, ale i zdejší divoký horský chmel nebo vlastní pivovarské kvasnice. V jeho areálu se nachází také vlastní, původně ledovací, rybníky, jejichž význam je v dnešní době především ekologický a krajinotvorný. Pozitivně ovlivňují přirozenou rovnováhu krajiny a poskytují stanoviště chráněným druhům ptáků, obojživelníků i plazů. 

Pivovar Holba je skutečným patriotem Jesenicka, neboť také aktivně spolupracuje např. s CHKO Jeseníky na ochraně a rozvoji zdejší oblasti či s Lesy ČR na zalesňování krajiny. Pozornost si zaslouží také samostatný projekt Holba Jeseníkům, který je zaměřen na omlazování porostů v horách.

Zaslouženou odměnou návštěvníkům Jeseníků může být tedy právě vychlazený půllitr piva např. Holba Šerák nebo Holba Keprník, pojmenovaných po vrcholech zdejších hor, které dodají zdejší atmosféře ještě příjemnější „aroma“.