Kam se vydat za pravou vánoční atmosférou? 3 tipy na předvánoční rodinné výlety

9. prosinec 2019, 15:04
Kam se vydat za pravou vánoční atmosférou? 3 tipy na předvánoční rodinné výlety

Předvánoční čas je na jedné straně plný rodinné pohody, na straně druhé ale také stresu a spěchu.

Nákupní centra jsou přeplněná blýskavými dekoracemi i tisíci zákazníků, a ačkoli koledy je ve většině českých měst možné zaslechnout již od října, atmosféra vánoční pohody jako by se v posledních letech vytratila.

Přinášíme vám tipy na 3 místa, spojená s českými tradičními vánočními zvyky. Na rozdíl od návštěvy nákupního centra vás naše vánoční výlety finančně nezruinují, ale naopak zabaví celou rodinu za pár korun, a vy tak můžete před Vánocemi aspoň trochu ulevit rodinnému rozpočtu

Sousoší Braunův Betlém

Působivý barokní soubor plastik najdete asi 3 km od Kuksu uprostřed lesa, a doporučujeme si udělat čas na pěší procházku. Přímo z Kuksu sem totiž vede naučná stezka “Půjdem spolu do Betléma”. Zvládne ji celá rodina, dlouhá je jen cca 3 km, vemte si ale radši pevnější obuv. Reliéfy, vytesané do skály, zobrazují biblické výjevy a název získaly podle ústředního motivu zrození Krista.

Ježíškova pošta v Božím Daru

Poštovna v Božím Daru je místem, kde se před Vánoci sejdou všechna dětská přání - právě sem totiž Česká Pošta posílá dopisy adresované Ježíškovi. Poté, co obdrží speciální razítko s vánočním motivem, vrací se zase zpět k dětem, které je psaly. V blízkosti poštovny najdete také naučnou stezku, nazvanou “Ježíškova cesta”, a seznámit se tu můžete nejen s příběhem Ježíška a s jeho pomocníky, ale také s vánočními tradicemi a zvyky, které naši předkové dodržovali po celá staletí. 

Pražské Jezulátko

Půvabná soška Ježíška v dětském věku je známá po celém světě a láká poutníky z mnoha zemí. Jezulátko má ve svém šatníku přes čtyřicet šatiček, a řádové sestry mu je také pravidelně převlékají. Na Vánoce však sošku nezdobí drahá a zlatem vyšívaná roucha, odívá se do symbolické bílé. V kostele si můžete prohlédnout také jesličky nebo si vychutnat Českou mši Vánoční od Jakuba Jana Ryby.