Jana Kirschner vydala nové album Obyčajnosti a vyráží na turné!

29. březen 2024, 8:24
Jana Kirschner vydala nové album Obyčajnosti a vyráží na turné!

Populární zpěvačka Jana Kirschner vydala nové album Obyčajnosti a vyráží na turné, které je již téměř vyprodané. K dostání jsou vstupenky na přidaný pražský koncert 8. dubna v Lucerna Music Baru a 9. dubna v brněnském klubu Fléda.

Fanoušci Jany Kirschner se konečně dočkali! Zpěvačka a skladatelka vydala 20. března své nové album Obyčajnosti. Album sice vychází po delší přestávce, Jana ovšem celou tu dobu nezahálela – napsala několik titulních písní k filmům a seriálům, nahrála album pro děti Pesničky pre Jonatána a na nejnovějším albu skupiny PARA se zhostila úlohy producentky.  

Album Obyčajnosti obsahuje 11 písniček, které vznikly během pandemie. 

“Najednou jsem se ve svém životě dostala do bodu, kdy všechno ztichlo. Nejen ulice Londýna, ale i celý svět, který jsem znala. Nebylo kam lítat, spěchat a dělat si plány do budoucna. To ticho přineslo spoustu nových věcí, například pocit, že konečně mám čas si udělat trochu pořádek ve svém životě. A tak jsem kromě ranního běhání začala i psát. Občas tehdy, kdy všichni kolem mě spali nebo jsem si našla pár minut v průběhu dne. Kvůli nedostatku času jsem si vytvořila pracovní metodu “15 minut”, což v praxi znamenalo, že některé texty jsem neměla čas nejdříve napsat a poté nazpívat. Vznikly tak jakési spontánní výpovědi deníkového charakteru, někdy mě překvapily a pobavily svojí nekompromisní pravdivostí,” vypráví Jana Kirschner.

Obyčajnosti nabízí nahlédnutí do každodenních radostí i starostí na věci a témata, se kterými si mnozí z nás dokáží ztotožnit. Album otevírá epická píseň Prológ, která je jakýmsi pohledem z výšky na okolní krajinu. Hned za ní přichází A po nás potopa – skladba, která svojí otevřeností dává posluchači intimní pohled do dlouholetého vztahu.

“Právě proto se jmenuje Obyčajnosti, i když ve hře bylo asi 40 názvů. Mám pocit, že je to album, které nic nepředstírá a na nic si nehraje, a právě ve své obyčejnosti je vlastně neobyčejné. Jeho dřevěný akustický sound zve posluchače na procházku mimo vyšlapané trasy,” popisuje Jana a dodává: “Během nahrávání jsme chtěli být svobodní, bylo to ve vzduchu, nanosili jsme do Eddieho studia všechny nástroje, co jsme našli. A co jsme neměli, to jsme si půjčili, a prostě začali hrát. Nepřemýšleli jsme o tom, jaké má být nebo jaké bude. Šli jsme po melodii, ale hlavně jsme z toho museli mít radost. Písně mají svůj výrazný rukopis a navzdory mnohým folklorním melodiím jde bezpochyby o moderní zvuk, který odvážně a úplně svobodně překračuje hranice.” 

Hranice překračuje doslova, nejen ty hudební. Album se totiž nahrávalo v Londýně a jeho producentem je zpěvaččin partner Eddie Stevens. Kromě něj album nahrávali Matthew Kelly (bicí), Benjamin Bouton (kytary) a Kevin Toublant (baskytara), kteří momentálně hrají s legendární Roisin Murphy.

Obyčajnosti je celé ve slovenštině. “Nejvíc mě baví hrát si se slovy, slovenština mi přirostla k srdci a cítím, že mi konečně nic nebrání psát tak, jak mi to vzniká v hlavě. Je to krásný jazyk a po letech s lehkostí vím, jaká slova kde použít, co a jak bude znít a už to zkrátka plyne samo,” vysvětluje zpěvačka a dodává: “Každá píseň má svůj příběh a svoji atmosféru. Touha po domově je jedním z nejsilnějších momentů, je to pro mě něco, co na tomto albu sehrálo velkou roli. Někdy mám pocit, že i když jsem nemohla cestovat, v těch písničkách jsem vlastně utíkala domů. Jsem šťastná, že album konečně vyšlo a doufám, že na to další fanoušci nebudou muset dlouho čekat. Nakonec koncept už mám v hlavě.”

Art work na cover Jana Kirschner vymyslela spolu se svými dcerami. Fotky do bookletu nafotila Matilda i Eddie a všude je cítit celá rodina. “Spolu pracujeme i žijeme a já už dávno nejsem jenom Jana Kirschner. Jsem sice umělkyně, ale i matka. Moc jsem si přála, aby to na albu bylo cítit. Chtěla jsem být otevřená a svoje a bez této části puzzle by to nefungovalo. Například tato fotka je momentka z naší zahrady u řeky Temže a jsou na ní obě moje dcery. Díky nim je album Obyčajnosti takové, jaké je. Jsem máma, dospělá žena a nelituju ani minutu této cesty,” uzavírá Jana Kirschner.

JANA KIRSCHNER – OBYČAJNOSTI TOUR 

03.04. Banská Bystrica, Záhrada CNK
04.04. Lučenec, Synagóga
05.04. Košice, Tabačka
06.04. Žilina, Nová Synagóga
07.04. Praha, Lucerna Music Bar
08.04. Praha, Lucerna Music Bar (přidaný koncert)
09.04. Brno, Fléda
11.04. Bratislava, Stará Tržnica

Vstupenky k zakoupení zde: https://tix.to/jktour24

Album Obyčajnosti vyšlo 20. března pod hlavičkou vydavatelství Slnko Records na LP, CD a všech digitálních platformách - https://www.slnkorecords.sk/jana-kirschner/obycajnosti 

Foto: ©Hana Knížová