Festival Das Filmfest nabídne výběr filmů zdarma online

8. listopad 2021, 10:34
Festival Das Filmfest nabídne výběr filmů zdarma online

Festival německy mluvených filmů Das Filmfest se z kin přesune do online prostoru a nabídne zdarma nejen výběr hraných a dokumentárních filmů z letošního ročníku, ale i další filmy, které se do kin na podzim naopak nedostaly. Od 11. do 17. listopadu tak mohou filmoví fanoušci vybírat z celkem 25 filmů aktuální a oceňované filmové produkce z Německa, Rakouska a Švýcarska. „V letošním roce náš festival slaví půlkulaté 15. narozeniny a rozhodli jsme se tedy dát našim fanouškům dárek v podobě vybraných filmů online zdarma. Rovněž jsme si dobře vědomi současné nepříznivé situace pro kulturu a vycházíme tak vstříc zájemcům o naše filmy i mimo Prahu a Brno, kde se naše přehlídka tradičně koná. Když nemohou diváci do kin za filmy, přijdeme za nimi my,“ vysvětlují svorně spolupořadatelé z Goethe-Institutu, Rakouského kulturního fóra v Praze a Švýcarského velvyslanectví v České republice.

Všechny filmy je možné sledovat na území České republiky a Slovenska a jsou k dispozici v originálním znění s českými a ve většině případech i s anglickými titulky. Filmy budou k dispozici na VOD platformě www.dasfilmfest.online.

Online pokračování letošního ročníku Das Filmfestu nabídne z letošního programu například úspěšnou komedii černou jako noc a ostrou jako žiletka na téma milostného trojúhelníku Klikaři (Glück gehabt), osvěžující lehkou lowbudgetovou letní pohádku ve stylu „nové vlny“ 3přátelé2nepřátelé (3FREUNDE2FEINDE), nebo film německé oscarové režisérky Caroline Link Jak Hitler ukradl růžového králíčka (Als Hitler das rosa Kaninchen stahl), který nahlíží na problematiku židovské emigrace během nacismu i z pohledu dětí. Dále bude k dispozici mistrovský hraný portrét legendárního režiséra Rainera Wernera Fassbindera s názvem Enfant Terrible nebo drama Dokud nebudeme volní (Stürm: Bis wir tot sind oder frei) podle skutečného příběhu zločince Waltera Stürma, jehož útěky z vězení z něj učinily symbol levice v boji proti policejní brutalitě ve Švýcarsku v 70. a 80. letech. V letošním roce Das Filmfest věnoval jednu z programových sekcí tématu rodiny. Z ní bude možné zhlédnout online například hořkosladkou odyseu Oskar a Lili (Ein bisschen bleiben wir noch), o dětech uprchlíků, které jsou svěřeny proti své vůli do péče pěstounů nebo snímek Dívka z jehlového parku (Platzspitzbaby), který se zaměřuje na drogovou závislost rodičů. V online nabídce nechybí ani výběr dokumentárních filmů. Online tak bude uveden například snímek Davos, který má v hledáčku zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) 2020 a zachycuje běžný život v kontrastu ke globální elitě. Online bude uvedena i autobiografická esej Paříž – Ani den bez Tebe (Paris – Kein Tag ohne Dich) dokumentaristky Ulrike Schaz, jež byla v sedmdesátých letech neprávem označena za teroristku a s tímto „cejchem“ se potýká dodnes.  

Mezi filmy, které se naopak do kin v letošním roce nedostaly, najdou diváci například napínavé milostné a kriminální drama s vynikající hlavní hrdinkou a příjemně neortodoxním scénářem Můj konec. Tvůj začátek. (Mein Ende. Dein Anfang.) nebo snímek Nejkrásnější pár (Das schönste Paar), který sleduje křehkou rovnováhu vztahu, jež naruší brutální zkušenost. Na důsledky klimatických změn si pak posvítí soudní drama Ekocida (Ökozid). Z nabídky jistě diváci ocení i milostné vyznání mikrokosmu hospody Leif in Concert (Vol.2). Do online programu byl zařazen i oceňovaný dokumentární film Karavan lásky (Lovemobil) o obchodu s bílým masem a ztracených nadějích. Pod názvem FeinKošt se mohou diváci těšit na sérii česko-německých krátkých filmů.