Dovolená na horách a její rizika

8. říjen 2023, 20:35

Dovolená v horách může být ideálním způsobem aktivního odpočinku od každodenního shonu či sedavé práce. Krása hor láká nejen milovníky turistiky, lyžování a horské cyklistiky, ale i dalších outdoorových aktivit. I když mohou být hory nádherným místem pro aktivní dovolenou, nesmíme zapomínat ani na rizika, která taková dovolená přináší.

dreamstime_m_136357834

Už cesta na dovolenou je prvním rizikem

Prvním rizikem každé dovolené je samotná cesta na ni. Myslete na všechna rizika, které cestování přináší. Ověřte si technický stav auta i to, zda máte v pořádku pojištění vozu. Pokud cestujete do zahraničí, zařiďte si alespoň základní cestovní pojištění na hory. Chcete mít jistotu, že se na dovolenou opravdu dostanete? Připlaťte si asistenční služby, která vám zajistí i náhradní vozidlo v případě nehody.

Počítejte s proměnlivým počasím v horách

Dalším rizikem dovolené v horách je zrádný horský terén. Strmé svahy, nerovná terén a proměnlivé počasí mohou být velmi zrádné. Náhlá změna počasí může způsobit sněhové vánice, bouřky, mlhy a další nepříznivé podmínky, které ztíží orientaci a pohyb v horách. Na horskou turistiku noste pevnou a pohodlnou obuv. Do batohu kromě svačiny a dostatku tekutin přibalte také několik vrstev oblečení. Snížíte tak riziko podchlazení a vyčerpání organismu.

dreamstime_m_206503902

Nepřeceňujte své síly

Kromě vybavení je neméně důležitá fyzická kondice. Není dobrý nápad vydat se na přechod Tater z gauče. Několik měsíců před odjezdem na hory zařaďte do své rutiny procházky ve zvlněném terénu. Na škodu nebude ani běh či jiné vytrvalostní aktivity. Nikdy se v horách nepohybujte sami, nebo mějte u sebe alespoň mobilní telefon s powerbankou, abyste si v případě úrazu mohli zavolat pomoc.

Dobře naplánujte trasu

Pokud se vydáte na túru, nebo v zimě na běžky, mějte kromě mobilu a turistické navigace pro jistotu po ruce i tištěnou mapu. Počítejte s tím, že pohyb v horách bude o poznání pomalejší, než jste zvyklí z města. Dávejte si postupné cíle a mějte záložní variantu trasy pro případ únavy či změny počasí.

dreamstime_m_17692586

Na sjezdovce buďte ohleduplní k ostatním

Vydáte-li se na zimní dovolenou, asi si budete chtít užít i pár dní na lyžích či na snowboardu. Při obou aktivitách jezděte s dostatečným odstupem od ostatních a nepřeceňujte své schopnosti. Určitě se vám vyplatí také pojištění pro případ úrazu.

Horská dovolená je skvělým způsob, jak se odreagovat. Abyste si však dovolenou užili naplno, měli byste na ni být předem připraveni, dodržovat bezpečnostní pravidla a být obezřetní vůči rizikům, které hory přinášejí.

dreamstime_m_146470442

Nezapomeňte také na první pomoc

Jedním z často opomíjených aspektů přípravy na dovolenou v horách je sestavení lékárničky první pomoci. Nikdy nevíte, kdy se může stát něco nepředvídatelného, ať už jde o drobné odřeniny, pohmožděniny, nebo dokonce něco vážnějšího. Ve vaší lékárničce by neměly chybět základní náplasti, antiseptické ubrousky, obvazy či léky na bolest. Pokud trpíte nějakou vážnější chronickou nemocí, nezapomeňte si s sebou vzít i potřebné léky. V případě, že se vydáváte na dovolenou do zahraničí, ověřte si, zda jsou vaše léky legální v dané zemi.


dreamstime_m_188367124

Komunikace a bezpečnost

Když jste na dovolené, zejména v odlehlých oblastech, je dobré mít s sebou nějaký způsob komunikace kromě mobilního telefonu. GPS či vysílačky mohou být vynikajícím nástrojem, pokud se rozhodnete rozdělit do menších skupin. Dále je dobré informovat někoho z rodiny nebo přátel o vaší trase a plánovaném termínu návratu.

Foto: ©Dreamstime