Divadlo Bez zábradlí otevírá 1. dubna. Pro diváky chystá Festival Jiřího Menzela

29. březen 2022, 9:14
Divadlo Bez zábradlí otevírá 1. dubna. Pro diváky chystá Festival Jiřího Menzela

Milí přátelé Divadla Bez zábradlí, máme pro vás překvapení v podobě festivalu věnovaného tvorbě Jiřího Menzela. Na počest památky tohoto legendárního spisovatele, herce a především režiséra, který se výrazně podílel na tvorbě repertoáru Divadla Bez zábradlí, uspořádáme festival, během kterého uvedeme čtyři inscenace – „Blbec k večeři“, kterým se otevíralo divadlo v Paláci Adria v roce 1998 a jež se pyšní nebývalým počtem repríz (přes 900), „Kdes to byl(a) v noci“, nejdéle uváděnou inscenaci na našem repertoáru, diváky milovanou romantickou komedii „Další roky ve stejnou dobu“ a komedii z divadelního prostředí „Bez roucha aneb Ještě jednou zezadu“, která bude mít u příležitosti festivalu slavnostní derniéru.  

Historie tohoto kusu sahá až do Činoherního klubu, kde byla hra původně nastudována. Byl to samotný Jiří Menzel, kterého napadlo povedené představení „přetáhnout“ na naši scénu. A tak 11. prosince roku 2000 začal příběh této úspěšné a divácky oblíbené komedie v Divadle Bez zábradlí. Pobavila tisíce diváků, odehrálo se úctyhodných 285 repríz a my jsme s ní prožili kus života. 

Pro nadšence filmové tvorby Jiřího Menzela bude přichystán program ve formě projekcí filmů Ostře sledované vlaky, Vesničko má středisková a Skřivánci na niti. Po projekci posledního zmiňovaného filmu bude následovat diskuzní panel s kritikem Janem Lukešem a speciálními hosty. Při této příležitosti bude ve foyer divadla vystavena soška Oscara, kterého Jiří Menzel získal za film Ostře sledované vlaky v roce 1967 a cena Zlatého medvěda z Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně.  

Celý festival bude zahájen vernisáží unikátní výstavy s názvem „Rozmarné cesty Jiřího Menzela“, na které si bude možné prohlédnout fotografie a předměty mapující Menzelův život. Následovat bude slavnostní večer, kterým provede moderátorka Hana Heřmánková. Těšit se můžete na vzpomínky kolegů a přátel tohoto významného českého umělce, hudební vystoupení a unikátní dražbu předmětů Jiřího Menzela, které jsou věnovány ve prospěch Nadačního fondu Jiřího Menzela, který v tento slavnostní večer představí Olga Menzelová.  

Program

23. dubna 2022: Slavnostní zahájení festivalu

Součástí večera bude vernisáž výstavy s názvem „Rozmarné cesty Jiřího Menzela“. Hlavní program bude pokračovat v divadelním sále, kde proběhne charitativní dražba předmětů Jiřího Menzela. Výtěžek půjde Nadačnímu fondu Jiřího Menzela.  

24. dubna 2022: Filmy Jiřího Menzela 

V neděli 24. dubna zahájíme filmový maraton tvorby Jiřího Menzela. Čekají na vás projekce filmů Ostře sledované vlaky, Vesničko má středisková a Skřivánci na niti. Po projekci filmu Skřivánci na niti proběhne tematická přednáška s Janem Lukešem a hosty. Na projekci filmu Vesničko má středisková přivítáme maďarského herce, představitele Otíka Rákosníka, Jánose Bána.

14:00 Vesničko má středisková

17:00 Skřivánci na niti 

20:00 Ostře sledované vlaky 

25. – 28. dubna 2022: Hry v režii Jiřího Menzela

Repertoár Divadla Bez zábradlí se může chlubit čtyřmi hrami, které režíroval Jiří Menzel. V rámci festivalu se rozloučíme s komedií z divadelního prostředí s názvem „Bez roucha aneb Ještě jednou zezadu“. Po derniéře proběhne v divadelní kavárně Offstage diskuzní panel s protagonisty. 

pondělí 25. 4. 19:00 Další roky ve stejnou dobu   

úterý 26. 4. 19:00 Bez roucha aneb Ještě jednou zezadu (derniéra) 

středa 27. 4. 19:00 Kdes to byl(a) v noci?

čtvrtek 28. 4. 19:00  Blbec k večeři  

Vstupné na Festival Jiřího Menzela v Divadle Bez zábradlí za zvýhodněnou cenu  

Pro každého opravdového fanouška Jiřího Menzela a jeho specificky poetického humoru jsme připravili nabídku tří cenově výhodných festivalových pasů. Po předložení pasu na pokladně si můžete vybrat vstupenky na vámi vybrané festivalové akce. Vstupenky na jednotlivé akce si budete moci zakoupit i klasicky na naší pokladně, na našich stránkách nebo prostřednictvím sítě GoOut.

Festivalový pas 

Celý festival: 3640 2550 Kč 

Divadlo (4 představení + slavnostní zahajovací večer): 3250 2280 Kč 

2+2 (2 představení, 2 filmy): 1585 1270 Kč 

Pro rezervaci festivalového pasu napište e-mail na [email protected] nebo zavolejte na tel. +420 777 755 934 (po – pá 15:00 – 19:00).