Designblok odtajnil zahraniční hvězdy sedmnáctého ročníku

1. říjen 2015, 8:44
Designblok odtajnil zahraniční hvězdy sedmnáctého ročníku

Stejně jako předchozí roky také letos budou na Designbloku k vidění instalace špičkových zahraničních designérů. Pozvání na sedmnáctý ročník nejvýznamnější přehlídky designu a módy ve střední Evropě přijala proslulá jména designérů z Rakouska, Polska, Belgie, Slovenska, Holandska, Ukrajiny a dalších zemí. Své instalace představí v termínu 22. – 27. 10. 2015 v prostorách Výstaviště Praha Holešovice. Vedle nich budou mít návštěvníci možnost zhlédnout i velké výstavy polského, rakouského či finského designu, a výstavu mezinárodní soutěže diplomových prací Diploma Selection.

Art House, umístěný v budově Lapidária uvede studio Formafantasma, které tvoří dvojice italských designérů Andrea Trimarchi a Simone Farresin působící v Holandsku. Jejich rukopisem je experimentování s netradičními materiály a mistrné prolínání průmyslového designu a řemeslné výroby, inspirované lokální kulturou. Kromě vlastní výstavy v Art House Deignbloku, kde jsou umístěné instalace na pomezí umění a designu, se Formafantasma představí také v rámci plzeňské výstavy DOMUS, pro kterou připravili nádoby vyrobené z mouky a rostlinného odpadu.

Slovenský designér Tomáš Král, který žije dlouhodobě ve Švýcarsku, kde působí na prestižní škole ECAL v Lausanne, se na letošním Designbloku představí svými novinkami pro českou značku Křehký, kolekcí nábytku Torii a psacím stolem Šuplíky. Kolekce Torii je inspirována základními architektonickými, dřevěnými a kamennými konstrukcemi. Předlohou pro netradiční kolekci byly stejnojmenné portály; symboly odpočinku známé z japonské mytologie. 

Zahraniční hvězdy se představí také v hlavní výstavě Svoboda s podtitulem NO THINGS NO DESIGN, kurátorované Agnieszkou Jacobson a Tulgou Beyerle. Vybraní evropští designéři pro výstavu připravují nové produkty a speciální instalace na téma Svoboda. Nebudou mezi nimi chybět Ania Rosinke a Maciej Chmara, polské duo působící ve Vídni pod značkou chmara.rosinke známé především svým konceptuálním přístupem k designu, důrazem na řemeslo a ekologický aspekt výroby. V Praze představí koncept Another Cube ve kterém se prolínají témata bydlení, mobility, ekologie, obklopování se věcmi.  Na výstavě Svoboda se vedle nich budou podílet také holandský designér Sander Wassink, rakouské studio mischer´traxler, německé duo Blond & Bieber nebo Dunne & Raby z Velké Británie.

Mezi největší hvězdy módní sekce patří ukrajinská módní návrhářka Irina Dzhus. Ve své kolekci Totalitarium představí konceptuální módu inspirovanou dělnickou třídou, industrializací a technokratismem uctívaným režimy první poloviny 20. století. Avantgardní modely, které kombinují geometrické tvary, architektonické elementy a struktury Dzhus staví proti stereotypům v současném oblékání a podtrhuje přitom jejich nositelnost, strohost a funkční aspekt.

Svoboda je hlavním tématem letošního roku. Ve stejnojmenné hlavní výstavě se s ní designéři z šesti evropských zemí vyrovnávají každý po svém a je fascinující vidět, jaké souvislosti a osobní zkušenosti se mohou člověku pod Svobodou vybavit. Od volnosti létání, přes nomádství až po nutnost proměnit naši společnost. Témata jako přílišné lpění na majetku a osobním prospěchu, či touha po větší sounáležitosti a odpovědnosti naší společnosti se pak prolínají i řadou dalších instalací. Letošní Designblok tak bude nejen plný překvapivých novinek, ale i myšlenek pocházejících od tvůrců z celého světa,“ říká kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.

Letošní Designblok přináší také řadu novinek. Poprvé po deseti letech budou mít návštěvníci možnost zhlédnout podstatnou část Designbloku na jednom místě – v prostorách Výstaviště Praha Holešovice. Instalacemi ožije nejen velkorysý prostor Průmyslového paláce, ale také původně renesanční budova Lapidária nebo uzavřené divadlo Spirála.

Foto: Formafantasma