Brána do baťovského Zlína

2. říjen 2022, 21:52
Brána do baťovského Zlína

V centru města Zlína sídlí 14|15 BAŤŮV INSTITUT - moderní komplex, který vznikl konverzí dvou výrobních budov bývalého Baťova továrního areálu. Již název komplexu napovídá, že v sobě nese odkaz geniálního podnikatele Tomáše Bati.

Svůj domov zde má od roku 2013 Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně (budova 14) a Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně (budova 15).

Muzeum nabízí stálou muzejní expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, jež představuje tři velká témata spojená se Zlínem, ale známá i celému světu. K vidění je zde původní linka na výrobu obuvi, stovky nejrůznějších baťovských, ale i historických a exotických bot z celého světa a desítky dalších produktů značky Baťa od tkaniček po letadla. Zajímavé jsou i sbírky a fotografie z cest Hanzelky a Zikmunda nebo exponáty filmového kabinetu.

Zlínská architektura a moderní umění se staly východiskem stálé expozice krajské galerie. Expozice nabízí pohled na jedinečnou sbírku výtvarného umění, která se začala tvořit již za baťovské éry. Jsou zde vystavena díla významných českých umělců první poloviny 20. století – mimo jiné Emila Filly, Bohumila Kubišty, Václava Špály, Josefa Čapka či Toyen.

Fenoménu Baťa se věnuje také krajská knihovna, která je největší knihovnou ve Zlínském kraji. Nabízí k nahlédnutí také baťovské noviny i několik monografií o Zlínském regionu.

Více informací na www.14-15.cz