Beskydské traily mají za sebou první sezonu, zazimovali je brigádníci

24. listopad 2014, 11:40
Beskydské traily mají za sebou první sezonu, zazimovali je brigádníci

Beskydské traily, zážitkové lesní cyklotrasy na Horečkách, mají za sebou první sezonu provozu. Ta byla sice kratší, neboť traily se slavnostně otevřely veřejnosti až v polovině srpna tohoto roku, ale ihned získaly velké množství příznivců. O tom, že nejen trailům, ale celým Horečkám fandí stále více lidí, svědčí také skutečnost, že mnozí neváhají ve svém volném čase zdarma přiložit ruku k dílu. V sobotu 22. listopadu se o půl jedné odpoledne sešlo u restaurace Rekovice asi dvacet dobrovolníků, kteří společně vyčistili celý tříkilometrový pilotní okruh Beskydských trailů.

Beskydské traily na Horečkách jsou budovány pod vedením odborníků z vyhlášených Rychlebských stezek tak, aby potřebovaly co nejmenší údržbu. Přesto minimálně dvakrát ročně, na jaře a na podzim, je nutné cyklotrasu projít a provést zde nezbytnou údržbu. Některé úseky z celkem tříkilometrové trasy byly zapadány vrstvou listí a větvemi. Jeden z dobrovolníků Alexandr Žárský vysvětluje: "Kdyby na spadané listí napadal sníh, tak se na trati vytvoří bahno, které by postupně začalo trať zanášet. Museli jsme celý trail "vypulírovat" dočista. Po zimě, až sníh sleze, se tady sejdeme znovu. Na sezonu musí být vše v pořádku." Brigáda zabrala dobrovolníkům asi dvě a půl hodiny práce. Navíc stihli i malou exkurzi na staveništi rekonstruované restaurace Rekovice, která se v budoucnu stane cykloturistickou základnou Beskydských trailů. Průvodce brigádníkům dělal starosta Trojanovic Jiří Novotný. "Udělal se kus dobré práce a také pomohla výkonná technika v podobě benzínových fukarů. Práce nám šla skvěle od ruky. Psí sběračka odpadků byla stále při ruce a teplý čaj a svačinka byly nachystány v cíli u zvoničky Strážkyně Beskyd. Chtěla bych poděkovat všem, kteří pomohli," řekla Vlaďka Prašivková ze sportovního klubu Valašského království, který brigádu spojenou se zazimováním Beskydských trailů pořádal.

Foto: V. Prašivková