Bára Poláková vydává nové album ON/OFF

26. květen 2023, 19:54
Bára Poláková vydává nové album ON/OFF

Album ON/OFF je třetí studiovou nahrávkou Barbory Polákové. Obsahuje třináct skladeb a přizvala hned několik hostů. Je mezi nimi Jan Cina, Marek Adamczyk nebo Ben Cristovao. Stejně jako u předešlých alb, i tentokát vytvořila autorské duo s Davidem Hlaváčem.

Nahrávka ON/OFF přichází po pěti letech od zatím posledního alba ZE.MĚ. Přináší s sebou silné spojení hned tří producentů. Jedním z nich se stal sám David Hlaváč, dalším Jan P. Muchow, který produkoval obě předešlá alba a poprvé se Bára pracovně setkala s producentem Filipem Jelínkem. “Každý z kluků je úplně jiný, každý jinak pracuje. Honza ovládá magii a kouzlo elektroniky a Filip zase magii lehkosti rytmu jako takového, kromě toho, že u nás neznám nikoho, kdo umí napsat tak geniální aranže pro dechy. Všichni tři jsou extrémně empatičtí a umí pracovat se svým egem tak, aby byla práce radostná a tvůrčí. A o to tak nějak, myslím, nejvíc jde.“

K tvůrčímu procesu alba pak vysvětluje: Většinu písní jsme napsali s Davidem. Mezi druhým a třetím albem sice uteklo pět let, během nich jsme ale vydali čtyři singly. Tři z toho pro filmy do kin. Bylo tedy otázkou, jestli je na desku dát všechny, nebo třeba jen část z nich. Nakonec jsme se rozhodli, že je pro nás hodnotnější čistota celku. Aby do sebe všechno zapadlo. Z toho důvodu jsme nakonec těsně před masterem alba vyhodili dvě písničky. Dalších x rozdělaných jsme nechali na jindy.”
 
Na albu ON/OFF pracovala tedy intenzivně až poslední dva roky. Témata, která tou dobou rezonovala a jsou stále přítomná, zpočátku ovlivnila její tvorbu. “My jsme měli původně celkem dost smutných písniček. Cítila jsem hodně smutku z války, postcovidovou frustraci lidí, nešlo se o toho odprostit. Kolem prosince jsme se ale začali při psaní s Davidem smát, v lednu a únoru jsme pak napsali nejvíc písniček, které na albu jsou. Těžko říct, jestli za to mohly planety nebo to, že už temna bylo dost a na konci musí být vždycky aspoň trochu světla. Nechtěla jsem na sebe tlačit, říkala jsem si, jestli to má být temná deska, tak prostě bude. Ale jestli něco není, tak fakt není temná,dodává Bára.
 
Třináct skladeb v sobě. První singl Sousedův trávník úsměvně glosuje naše časté obavy a ohlížení se po tom, kdo se má kolem nás líp. Druhý singl DESE s Janem Cinou a Markem Adamczykem je zase roztančená, veselá písnička s retro nádechem. Marek s Honzíkem jsou moji kamarádi. Posledních pár let vlastně úplně ti nejbližší. Takže to, že jsou tady na našem mimi, je vlastně úplně logické, doplňuje k zapojení obou Bára. K oběma zmíněným singlům byly zveřejněné také videoklipy. Dalším klipem v pořadí má být ten ke skladbě Nech bejt, který by měl vzniknout ve spolupráci s šedesátičlenným Police Symphony Orchestra. Formát klipu mě vždycky fascinoval. Každá písnička si říká o jiný přístup, ke každé je proto i potřeba přistoupit trošku jinak. Aby se neohýbal obraz podle zvuku a ani zvuk podle obrazu - musí spolu jít za ruku,” vysvětluje vnímání přístupu ke svým klipům Bára. 
 
Mezi skladbami je i Oplatka, ve které je hostem Ben Cristovao. Ke spolupráci s ním Bára říká: Napsala jsem Oplatku asi před rokem a přála si přizvat nějakýho kluka. Dva měsíce jsem rozmýšlela, koho oslovím. Přemýšlela jsem, jestli je to vážně Ben, jestli se k němu písnička hodí, jestli ho bude bavit. Jsem strašně ráda, že do toho šel. Napsal si naprosto skvělý text a bombasticky to nazpíval. Je to jediná písnička z alba, kterou si pustím jen tak v autě. Má úplně speciální auru. Neumím to líp popsat.”
 
Myšlenka zapínání a vypínání – myšlenek, energie, konkrétních nálad – protkává všechny skladby. Název ON/OFF přitom vznikl spontánně, a to až díky focení na cover. Výpravu pro focení Jakuba Gulyáše dělal Marek Cpin, který přinesl k dřevěnému domečku i lampu. Když jsme pak fotku viděli, povídali jsme si s Markem o tom, že tam někde je ukrytý název desky. V tom - zapnuto a vypnuto. Došlo mi, že to souvisí i s tím temnem na začátku tvorby. A i když se ty smutný písničky na desky nedostaly, jsou pořád součástí toho celého procesu. Takže mi pak bliklo, že přece někdy jsem ON a někdy OFF. Dlouho mi trvalo pochopit, že oboje je v pořádku.” 
 
Album ON/OFF vychází 26. května 2023 prostřednictvím digitální distribuce u Championship Music. V brzké době ji doplní i fyzické nosiče, konkrétně vinyly, CD a audio kazety. 

Autorem fotografií je Marek Jarkovský.