Akademický umělec Čestmír Suška slaví jubileum

18. leden 2022, 16:18
Akademický umělec Čestmír Suška slaví jubileum

Zakladatel Studia Bubec, akademický sochař, kurátor, režisér, organizátor, nepřítel nekvalitních výstav a instalací ve veřejném prostoru a neúnavný aktivista za svobodnou demokratickou občanskou společnost Čestmír Suška oslavil 4. ledna jubilejní 70. narozeniny.

Život a působení

Čestmír Suška po ukončení AVU zakoupil v roce 1980 dům v Malechově, aby zde umožnil mladým umělcům svobodně dýchat a tvořit uprostřed společnosti spartakiád a komunisticky poplatného umění. Organizoval zde neoficiální výstavy, instalace a koncerty. V roce 1981 uskutečnil legendární výstavu soch ve veřejném prostoru pod názvem "Malostranské dvorky", na které vystavovala například dnes světově známá sochařka Magdalena Jetelová, Kurt Gebauer, Jiří Sozanský, Michael Baumbruck a další. Výstava byla po dvou dnech rozprášena STB. V témže roce založil výtvarné divadlo Kolotoč, ve kterém realizoval a nechal realizovat umělecké vize svých uměleckých souputníků, nesmiřitelně laděných proti stávajícímu komunistickému režimu. Následně byl Čestmír stíhán STB za svoji činnost a donucen k emigraci, ze které se však vrátil. Po post emigrantských depresích pokračoval v dřívějších aktivitách, znovu oživil činnost divadla Kolotoč, které se stalo součástí filmu Pražská pětka režiséra Tomáše Vorla, který představuje 5 klíčových amatérských pražských divadel.

Po Sametové revoluci v roce 1991 zorganizoval a kurátoroval významnou výstavu "Staroměstské dvorky", tentokrát však za oficiální účasti veřejnosti, politiků a prezidenta Václava Havla s manželkou.  V roce 1997 pak v Praze v Řeporyjích koupil industriální rozlehlou skladovou halu a společně s Janem Hřebejkem, Karlem Holasem, Martinem Velíškem a Ivo Bílým založil umělecké Studio Bubec, pod jehož záštitou se pořádají renomované výstavy a festivaly současného umění, diskuze o veřejném prostoru s laickou i odbornou veřejností, rezidenční pobyty pro české i zahraniční umělce, kurzy, koncerty, komunitní akce a další.

Akce k oslavě jubliea

V rámci oslav jubilea renomovaného umělce Čestmíra Sušky proběhne v průběhu roku hned několik zásadních akcí a výstav.

Hned na jaře je naplánovaná Benefice Studia Bubec, do které svými díly přispívá několik českých i zahraničních umělců. Benefice proběhne 24. března přímo ve Studiu Bubec v Řeporyjích. Následovat bude výstava v Trojském zámečku, na které Čestmír představí tvorbu z oceli a kamene, která doposud nebyla nikde k vidění. Její vernisáž se uskuteční 6. dubna.

 V létě pak proběhne výstava Věci venku shrnující tvorbu Čestmíra Sušky pro veřejný prostor. Vedle realizovaných projektů budou v rámci této události představeny skici neuskutečněných prací. Výstavu doplní i retrospektivní publikace kurátory Daniely Kramerové, věnující se celoživotnímu dílu autora. Akce bude organickou součástí Festivalu m3/umění v prostoru – umělecké přehlídky ve veřejném prostoru pořádané Studiem Bubec.

Více informací na Facebookových stránkách studia.

Foto: ©studiobubec