Adventní kalendář Rock for People odhalil čtvrtého headlinera, je jím Machine Gun Kelly

5. prosinec 2022, 11:59
Adventní kalendář Rock for People odhalil čtvrtého headlinera, je jím Machine Gun Kelly

Mikulášská nadílka festivalu Rock for People letos přinesla posledního z headlinerů – fenomén s názvem Machine Gun Kelly. Americký muzikant, vlastním jménem Colson Baker, doplnil čtveřici hlavních hvězd MUSE, Slipknot a The 1975, kteří v létě 8. až 11. června zahrají na 27. ročníku jednom z největších tuzemských festivalů. „Podařil se nám splatit dluh u našich fanoušků z covidového roku 2020, kdy jsme měli Machine Gun Kellyho v lineupu, ale nepodařilo se ho přesunout na letošní ročník jako většinu interpretů" komentuje oznámení posledního headlinera ředitel festivalu Michal Thomes, a dodává: "za ty dva roky tento umělec raketově vyrostl, a proto si u nás vysloužil pozici headlinera a prime time pátečního dne". Kalendář odstartoval velkým úspěchem, kdy první okénko skrývalo kanadskou pop-punkovou legendu Simple Plan, jejíž hity jako Welcome to My Life nebo Perfect mají všichni vryti pod kůží. Ze současné edice čtyřdenních vstupenek největšího ročníku v historii festivalu zbývá posledních 20 %. S oznámením čtvrtého headlinera byl spuštěn prodej jednodenních vstupenek. Pořadatelé nabízí poprvé v historii také možnost rozložení nákupu vstupenek na tři splátky bez navýšení s partnerem Twisto – Nákup na Třetiny.

Adventní kalendář Rock for People je již několik let oblíbenou součástí vánočních svátků všech hudebních fanoušků, kteří si po půlnoci mohou na webových stránkách festivalu otevřít okénko s nově oznámenou kapelou.  Každé odpoledne je pak vždy na sociálních sítích zveřejněna hádanka, která prověří jejich představivost a znalosti. Po již zmíněných Simple Plan odhalila okénka kalendáře popovou provokatérku Ashnikko, amerického pop-punkera Mod Suna a australské metalcorové Polaris. Vzhledem k situaci, kdy se lineup festivalu každým dnem rozrůstá, se vyplatí být v obraze a sledovat RfP sociální sítě. 

Historický 27. ročník Rock for People s nejdražším lineupem opět nabídne světové show na jednom z největších evropských pódiích, tzv. "Fat Lady" z Německa. První festivalový večer zde vystoupí králové metalu SLIPKNOT se svou novou deskou The End, So Far, páteční hlavní show zajistí MGK, sobotní noc bude patřit britské kytarové senzaci THE 1975 a monstrózní pódiovou show v rámci turné k jejich devátému studiovému albu Will of the People uzavřou 27. ročník festivalu čerství držitelé MTV Europe Music Award MUSE.

Rock for People se uskuteční v hradeckém Parku 360, který má festival ve své dlouhodobé správě. Areál má v plánu být do roku 2030 energeticky soběstačný. Festival je průkopníkem v oblasti ekologie a společenské odpovědnosti. Klade důraz na obnovitelné zdroje – využívá stage poháněné vodíkem (v roce 2021 česká premiéra), solárními panely a větrem. Na festivalu se měří uhlíková stopa a třídí 17 druhů odpadů. Festival je bezbariérový a bariéry boří i mezi generacemi, kdy na vybraný koncert legendy české hudební scény vždy uvítá stovku hradeckých seniorů.

Jako subheadlineři se na festivalu dále představí britští metalcoroví Architects, kanadští punk rockeři Billy Talent a američtí rap rockoví Hollywood Undead. Dále na pódiích Rock for People v červnu vystoupí kapely I Prevail, Lorna Shore, Nothing But Thieves, Paledusk, Set It Off, Sleep Token, The Amazons a While She Sleeps. Československou scénu na festivalu prozatím zastupují slovenští rockeři From Our Hands, nepředvídatelní bouřliváci Hentai Corporation, fanouškům RfP dobře známí I Love You Honey Bunny a tvrdší žánry zastupující Severals a exkluzivní comebackový koncert post-hardcorových Shogun Tokugawa.

Celofestivalové vstupenky jsou v prodeji v aktuální edici za 3490 Kč na GoOut.net: https://rockforpeople.cz/cs/vstupenky/. V prodeji jsou již i speciální vstupenky (juniorské, seniorské a VZP) kempy a ostatní druhy ubytování i parking.

MACHINE GUN KELLY

Americký muzikant z Clevelandu v Ohiu Machine Gun Kelly se naposledy představil českým fanouškům letos v září a Sportovní hala Fortuna praskala ve švech. Na show, kde nechyběla helikoptéra zavěšená ze stropu, opět dokázal, že si fanoušky umí podmanit kdekoli na světě a rozhodně odklonem od rapu neudělal chybu. Všichni odcházeli bezpochyby nadšení. Čistě rapovou desku Hotel Diablo MGK vydal v roce 2019, o rok později už vyšla deska pop-punková Tickets To My Downfall. Současné album Mainstream Sellout je pak fúzí rapu a kytary. Na featu se mu vystřídala taková jména jako je Travis Barker (blink-182) Halsey, Yungblud, Mod Sun, nebo třeba Bring Me The Horizon. Krom hudby mohou fanoušci MGK vidět i ve filmu, nebo po boku Megan Fox. MGK je zkrátka renesanční člověk!

THE 1975

Debutové album této britské kytarové senzace v UK a USA za prodej skoro půl milionu kusů získalo platinovou desku. Každé další album The 1975 se pak umístilo na první příčce britské hitparády. Po dvaceti letech existence a čtyřech vydaných studiovkách se britská indie rocková formace rozhodla poslední deskou oslavit své začátky a zároveň ukázat svůj růst. Výsledkem je možná dosud nejosobitější nahrávka kapely. Po dvou letech v pandemii, kdy byly technologie prostředkem, jak se vyrovnat s izolací, kapela začala hledat “syrové momenty” v každodennosti i hudbě. Being Funny in a Foreing Language se tak snaží právě o to. Potýká se s láskou a ztrátou v postinternetovém věku. "Mám pocit, že lidé touží po věcech, které vyžadují co nejméně technologií," tvrdí frontman Healy. Všichni cítí, že dospívají, jak osobně, tak hudebně, a to chtějí poslední deskou ukázat. Kapela má za sebou snad všechny polohy a žánrová putování.

SLIPKNOT

Slipknot vyprodávají koncerty napříč kontinenty a na turné přinášejí jedinečný zážitek, který zasáhne všechny lidské smysly. S nadcházejícím sedmým albem “The End, So Far” jsou Slipknot zpět v plné síle! Ze středozápadu Spojených států v tichosti vykvetla žánry i generace přesahující jedinečná kapela bez jakýchkoli možných kompromisů. Od zahájení hudební revoluce v domácí Iowě v roce 1999 získali původně hudební outsideři cenu Grammy a 10 dalších nominací, 12x celosvětově dosáhli na platinové album a 41x na zlaté a jejich hudba na internetu zaznamenala přes 8,5 miliardy přehrání, zhlédnutí videoklipů přesahuje 3,5 miliardy. Čísla nevídaná pro rockovou kapelu této generace, nebo jakékoli jiné. Časopis Rolling Stone zařadil zásadní (platinou ověnčené) album “Iowa” (2001) mezi 100 nejlepších metalových alb všech dob, The Ringer dodává: “Slipknot jsou nejdůležitější tvrdou kapelou svojí doby.” Zatím poslední, šesté, album kapely “We Are Not Your Kind” (2019) se v roce vydání umístilo na první příčce v celkem dvanácti zemích.

MUSE

Dechberoucí futuristická show, hypnotické efekty, nezaměnitelný zpěv a texty, které se vryjou hluboko pod kůži. To a mnohem víc jsou Muse, jedna z největších a nejúspěšnějších rockových kapel současného hudebního světa. Nová show kapely navazující na nedávno vydané album “Will of the People” se řadí k těm nejlepším živým hudebním vystoupením, které lze na současné hudební scéně vidět a zažít. Trio skládající se z Matta Bellamyho, Dominica Howarda a Chrise Wolstenholma se do České republiky vrací už poněkolikáté. Kromě premiérové show na Rock for People v roce 2010 už mají za sebou několik vyprodaných koncertů v největší tuzemské koncertní aréně a poslední open air koncert v pražských Letňanech konající se v roce 2019. Muse mají na svém kontě celou řadu hudebních ocenění včetně dvou Cen Grammy, American Music Award, šesti ocenění MTV Europe Music Award, dvou Brit Awards, jedenácti NME Awards a nespočet dalších. 

SIMPLE PLAN

Kanadské pop-punkery, držitele několika hudebních cen a desítek dalších nominací, rozhodně netřeba představovat. Kořeny sahají až do roku 1995 ke kapele Reset, kde se pozdější členové potkali, nahráli společně dvě alba, aby se z nich poté stala jedna z největších rockových kapel současné mladé generace – Simple Plan. Jednoduchý plán, že? Název kapely měl být pouze dočasný, ale po raketovém úspěchu první-ho studiového alba “No Pads, No Helmets…Just Balls” a prvních hitů Perfect, I’m Just a Kid a dalších už nebyl čas ztrácet čas. S každým dalším albem rostl úspěch kapely i počet hitů, které poznával celý svět. Věrnost fanoušků podtrhuje i věrnost členů kapely – celosvětové vody hudebního světa brázdí už 23 let v nezměněné sestavě.

LINEUP ROCK FOR PEOPLE 2023

Hedlineři

Čtvrtek: Slipknot
Pátek: Machine Gun Kelly
Sobota: The 1975
Neděle: MUSE

Subheadlineři: Architects, Ashnikko, Billy Talent, Hollywood Undead, Simple Plan

Kapely: I Prevail, Lorna Shore, Mod Sun, Nothing But Thieves, Paledusk, Polaris, Set It Off, Sleep Token, The Amazons, While She Sleeps

CZ/SK: From Our Hands, Hentai Corporation, I Love You Honey Bunny, Severals, Shogun Tokugawa
Za podpory:
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Calendarium Regina, Hradec Králové, Královéhradecký kraj
Generální partner: Komerční banka
Generální mediální partner: Česká televize
Hlavní mediální partner: Evropa 2
Partneři: Google, YouTube Music, Futurum, Twisto, TicketSwap