Muzejní noc - Třebechovické muzeum betlémů

24.5.2024, 18:00 – 23:59

Jako každý rok i letos se zapojíme do festivalu muzejních nocí. A co Vás čeká? Hlavním lákadlem bude koncert na historické harmonium, které bylo vyrobeno na počátku minulého století v Třebechovicích v továrně na varhany a harmonia Josefa Vanického. 

Třebechovická muzejní noc se uskuteční 24. května a čeká Vás opravdu bohatý program:

  • komentované prohlídky Třebechovického betlému v 18,00, 21,00 a 22,00
  • od 19,00 koncert na harmonium - Mgr. art. Ondřej Mucha, Dis. - koncertní umělec a ředitel muzea HARMONIUM – HISTORIE v Prostějově
  • následuje přednáška – Josef Vanický – varhanář a výrobce harmonií, který působil na přelomu 19. a 20. století v Třebechovicích p.O,

Na harmonium zahraje Mgr. Art. Ondřej Mucha, Dis. – ředitel muzea HARMONIUM – HISTORIE v Prostějově. A potom bude následovat přednáška o Josefu Vanickém a jeho výrobě varhan a harmonií.

Připomeňme si v krátkosti historii této firmy. Josef Vanický se v roce 1877, po vyučení ve Vídni, vrátil do Třebechovic a otevřel si truhlářskou dílnu. Zde začal vyrábět i varhany a harmonia. Jeho varhany můžeme vidět v blízkých i vzdálenějších kostelích např. v kostelíku na Orebě, v Jeníkovicích, Týništi, Borohrádku, Smiřicích, Křivicích atd. Firmě se dařilo, a tak se majitel rozhodl postavit nový závod na tzv. Krétě u nádraží (dnes TRIVIS). V té době již zaměstnával přes padesát dělníků. Bohužel stavba nové továrny byla finančně velice náročná, a tak se dostal do ekonomických problémů a o závod přišel. Továrnu v roce 1906 koupila firma Továrna na usně bratří Vitoušků a vznikla zde koželužna a později výroba koženého zboží.

Dále během muzejní noci budou probíhat komentované prohlídky Proboštova betlému. Společně si popíšeme všechny biblické scény, vyhledáme figurky řemeslníků a povíme si o jejich předlohách ve skutečných sousedech Josefa Probošta.