Pražská sezóna Eduarda Palíška ve Fragment Gallery

4.4.2024, 11:00 – 9.5.2024, 19:00

Premiéru publikace Eduarda Palíška „Pražská sezóna“ uvádí Fragment Gallery spolu se stejnojmennou výstavou, která představuje průřez knižní novinkou. Akce je výsledkem dlouhodobé orientace autora na žánr street fotografie.

Cena vstupenky: zdarma Kč

Eduard Palíšek zkoumá dění v ulicích Prahy a soustavně zachycuje momenty charakterizující proměny jejích nálad. Rád se vrací zejména na Karlův most a na Václavské náměstí, podobně jako do jejich širšího okolí. Výstava v galerii Fragment bude otevřena 4. dubna a potrvá do 19. května.

Galerie je otevřena od čtvrtka do soboty od 11.00 do 19.00.

Snímky pro knihu „Pražská sezóna“ vybral autor a Vladimír Birgus. Kurátorem výstavy ve Fragment Gallery je Josef Moucha. Bibliofilské vydání obrazového svazku o 158 stranách doprovázejí písňové texty Boba Dylana a předmluvy od Josefa Mouchy a Jindřicha Štreita.

Kmotrem knihy je prof. Vladimír Birgus a patronem knihy je prof. Jindřich Štreit.

Palíškovy záběry propojuje sociální zaměření. Už mimo výstavu a knihu jsou tímto způsobem založena i další díla. Především černobílý cyklus „a-Men“, v jehož rámci autor za koronavirové krize sbíral příběhy vyslechnuté při portrétování lidí, odkázaných na živoření v ulicích pražského centra. Pozadím souboru „Metropolis“ se stala graffiti na zdech podchodů u stanice metra Vltavská, spoluutvářející nezaměnitelnou atmosféru místa, kde se scházejí skupiny mladých lidí. Podobně pestrá je kolekce portrétů nositelů subkultur Emo a Gothic. Pod titulem „Emo Riot“ byla poprvé vystavena při Blatenském fotofestivalu v roce 2021. V poslední době se fotograf zabývá projektem „Výjimeční lidé“, čili programovým doplňováním galerie současníků, zasazujících se o to, aby svět spěl k lepšímu. Zvolené osobnosti nahlíží nejen v jejich prostředí profesním, nýbrž i v soukromí, jež bývá veřejnosti často skryto. Profily koncipuje jako barevné triptychy.

Hlavní tvůrčí oblasti, kterým se Eduard Palíšek věnuje, se tedy vždy týkají existence člověka v současné společnosti. Cykly street fotografií „Pražská sezóna“ a „Metropolis“, humanistický soubor „a-Men“ i portrétní kolekce „Výjimeční lidé“ a „Emo Riot“ jsou dostupné na webových stránkách

Eduard Palíšek pochází z Uherského Hradiště a fotografuje od dětství. Své práce již představil na skupinových i samostatných výstavách v České republice, v Polsku, v Německu a na Slovensku. Svou zálibu nyní rozvíjí studiem na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.

Fragment Gallery se nachází v prostorách výjimečného projektu Fragment – přesně na protější straně budovy, než je 24 metrů vysoká socha Lilith sochaře Davida Černého – v blízkosti stanice metra Invalidovna.

Galerie je otevřena od čtvrtka do soboty od 11.00 do 19.00.

Galerie se nachází na adrese Rohanské nábřeží 713/6. Vstup je zdarma.