Godspeed You! Black Emperor - MeetFactory

19.4.2024, 20:00 – 22:00

Tajná šifra spiklenců naděje, kód sounáležitosti: přesně tak působí desky, názvy skladeb, grafika a vůbec vizuální podoba dnes už bez nadsázky legendárních Godspeed You! Black Emperor.

Cena vstupenky: 690-790 Kč
Godspeed You! Black Emperor - MeetFactory
  • Adresa:
    Ke sklárně 3213/15
    Praha 5 150 00

Jakoby jazykem kultovního montrealského ansámblu hovořil kmen beznadějně rozptýlený po celém světě, který však bezpečně rozpozná, kdy je potřeba spojit zbývající síly. „Our side has to win!“ I tohle je křehké, ale jednoznačné poselství Godspeed You! Black Emperor, kteří se na den přesně po šesti letech vracejí do Prahy.

„Sice nevím, co je folková hudba, ale řekl bych, že to je upřímná hudba, která vypráví nějaký příběh,“ říká kytarista GY!BE David Bryant: „Je to taky hudba, kterou lidi psali, aby si udrželi zdravý rozum. A já bych řekl, že tím pádem jsme vlastně folková kapela.“ Může být. Ve víru válek, útlaku a násilí současného světa ale nepůsobí hudba GY!BE ani v nejmenším jako snový útěk před realitou. Právě naopak.

Kapelu pojmenovanou podle japonského dokumentu o motorkářském gangu založili v Montrealu v roce 1994 Efrim Menuck, Mike Moya a Mauro Pezzente, okolo kterých kolovala další, početná a poměrně proměnlivá skupina muzikantů. „Kdokoliv byl OK coby osobnost a uměl na něco hrát, byl v kapele,“ vzpomíná na začátky Menuck: „Plán byl mít v kapele co nejvíc lidí, aby se hudba pořád měnila stejně jako sestava.“ Dlužno říct, že tahle nepostihnutelná proměnlivost je jedním z průvodních znaků GY!BE, jakkoliv můžeme aktuální sestavu považovat za ustálenou. Ale hudba? Ta je stále v pohybu, vzpírajícím se kategorizaci. Vedle bicích, kytar a baskytar se objevuje zvonkohra, smyčce, dechy i přednatočené pasáže terénních nahrávek. Je to rock? Post-rock? Industrial? „Jsme rock' n'rollová kapela,“ má jasno Menuck.

Aktuální deskou Godspeed You! Black Emperor je stále G_d​’​s Pee AT STATE​’​S END! z roku 2021, která navazuje na mohutnost alb Allelujah! Don´t Bend! Ascend! (2012), Asunder, Sweet and Other Distress (2015) a Luciferian Towers (2017), jimiž se kapela vrátila na scénu po dlouhé pauze, která trvala od roku 2003. „Ve světě, kde člověk neví dne ani hodiny, může být každý song tím posledním. A každý koncert tím závěrečným. Jde jen o jedno. Our side has to win!“