Asijský FF 2023: Dokud nás láska nerozdělí - Bio Oko

11.12.2023, 18:00 – 19:50

Univerzitní přednášející Shu (Liang Cuishan) služebně vycestuje do Evropy. To však netuší, že čas mimo domov jí od základu změní život. V Praze potkává divadelního režiséra Fana (Zhang Ninghao) a pocítí k němu nepopsatelně silné emocionální pouto. V Číně na ni však čeká snoubenec Hu (Ren Bin).

Cena vstupenky: 160 Kč

Shu tak stojí před zásadním rozhodnutím. Na jedné straně se nachází konvenční středostavovský život, na té druhé živelné, ale přesto niterné dobrodružství v Evropě.

Debutující režisérka Ran Li přináší empatický ženský příběh o volbách, které nelze předvídat ani jednoznačně rozřešit. Dokud nás láska nerozdělí je komplexní film plný dualismů s inspirativním úhlem pohledu. Nejde o klasické melodrama, kdy proti sobě stojí dva muži. Trojúhelník nabírá i sociální rozměr, protože soci v lásce reflektují dva přístupy k životu i dva kontinenty. Chytře vystavěný debut tak neustále kmitá mezi konvencí a vášnivostí, statikou a dynamikou, odlišnými společenskými třídami a nikdy se úplně nezastaví. Ba co víc, pohybuje se i mezi dvěma typy filmařských tradic, protože spojuje českou a čínskou produkci. Ve všech ohledech se jedná o brilantní filmovou zkušenost a nahlédnutí do budoucnosti mezinárodní filmové tvorby.