Advent na mladoboleslavském hradě se zaměří na místní tradice

28.11.2023 – 24.12.2023, 23:59

Muzeum Mladoboleslavska nabízí o adventu prostor pro zklidnění, rozjímání a odpočinek od předvánočního shonu. Program je zaměřen na místní tradice a zvyky a snaží se také upozornit na původní křesťanský význam Vánoc.

Na konci listopadu otevřou na hradě výstavu K Ježíškovi, věnovanou adventním a vánočním zvykům praktikovaným na Boleslavsku ještě v předminulém století. Připomeneme si ty, které jsou všeobecně známé, ale oprášíme i takové, na které se už zapomnělo. Některé rituály si můžete sami vyzkoušet. Co třeba vyvěštit si úrodu na příští rok nebo zjistit, jak se bude jmenovat váš budoucí ženich?

V úterý 5. prosince dorazí na nádvoří Mikuláš se svou družinou. Pro koledníky bude mít připravený koš plný dobrot. V sobotu 9. prosince ho vystřídají žáci ZŠ Dalovice se svým vánočním vystoupením.

Po celý advent bude na nádvoří nainstalován betlém, který je několikanásobně zvětšeným reprintem papírového betlému ze sbírek muzea. Originál je malovaný na kartonu, pochází z 19. století, jeho autora však neznáme. Jako každý rok tu na návštěvníky bude čekat Strom přání pro vzkazy bližním a také Ježíškova schránka, do které mohou vhodit svůj pozdrav Ježíškovi všichni zájemci bez ohledu na věk.

www.muzeummb.cz