Tourist představí v Praze novou nahrávku - Kasárna Karlín

26.4.2024, 20:00 – 22:00

Britský skladatel a producent William Phillips aka Tourist si nemohl zvolit lepší umělecké jméno – jak sám tvrdí, ve své tvorbě už přes deset let putuje zákoutími elektronické hudby a hledá perfektní beat.

Cena vstupenky: 495 Kč
Tourist představí v Praze novou nahrávku - Kasárna Karlín
  • Adresa:
    Prvního pluku, 20/2
    Praha 8 – Karlín, 186 00

V začátcích jej proslavily remixy indie kapel, dnes má na kontě čtyři alba i Grammy za spoluautorství skladby Stay With Me Sama Smithe. Do Prahy přijede představit zbrusu novou nahrávku Memory Morning.

Po vyprodaném koncertě v roce 2019 se Tourist vrací do Prahy.

Než se dostal k vlastní produkci, strávil dospívání coby DJ na klubových soundsystémech i jako moderátor pirátského vysílání. Vyrůstal na The Chemical Brothers nebo Goldiem, později se pro jeho vlastní tvorbu stala klíčová melodičnost house music i synth popu. Mezi jeho spolupracovníky se řadí Elderbrook nebo zpěvačka Låpsley, společnou tour odjel také s producentem Bonobem.

Zatím poslední album Inside Out (2022) spojuje truchlení i radost, desku ovlivnila smrt blízkého přítele i narození vlastní dcery. Na něžnou nahrávku naváže už příští rok novinkou Memory Morning, ta vznikla ve stejném domácím prostředí i na stejných nástrojích. „Fascinuje mě, že lidé nechodí na mé koncerty jen kvůli poslednímu albu, ale kvůli idejím té hudby samotné. Ke své tvorbě přistupuji jako ke knize, každé album tvoří jednu kapitolu rozepsaného románu, některé pro někoho mohou být zajímavější než jiné, ale na to si každý přijde, až je dočte,“ prozradil Phillips.

Memory Morning se vyhýbá autobiografickým tématům. Tourist zde sleduje specifické nálady, místo svých deníků se drží instinktů, nechává se unášet oblíbenými psychedelickými a shoegaze vlivy (od My Bloody Valentine, Slowdive až k nostalgii The Avalanches). Jako velký zdroj inspirace uvádí také loňský film Aftersun, jehož snová a melancholická nálada má s Touristovou hudbou mnoho společného.