Výstava Deep Time Walk v Pragovka Gallery

6.10.2023 – 14.12.2023, 23:59

Pragovka Gallery vás zve na skupinovou výstavu Deep Time Walk (6. 10. – 14. 12. 2023). Zahájení proběhne ve čtvrtek 5. října od 18 hodin. Vystavující umělci: Michal Kindernay, Jimena Mendoza, Katarína Poliačiková, Jan Pražan

Cena vstupenky: dobrovolné Kč
Deep Time, tedy hluboký čas, je původně geologický termín, odkazující ke změně perspektivy, která bere v úvahu stáří našeho vesmíru a jeho vývoj. Ten začal přibližně před 13,8 miliardami let. Pokud bychom si měli představit proces vzniku vesmíru v časovém průběhu jednoho roku, tedy s velkým třeskem 1. ledna, pak ke vzniku Země došlo v září, nejstarší známé horniny a zkameněliny vznikly v říjnu a lidé se objevili 31. prosince. Geologií formované myšlení – někdy se mluví i o geologickém obratu - nám pomáhá představit si nejen naši minulost, ale i vývoj v budoucnosti. Jak se odlišný čas vesmíru vztahuje k lidským záležitostem? Proměňuje náš smysl pro časové a prostorové ukotvení, umožňuje napojení na měřítko geologických sil tvarujících naši planetu.
Deep Time Walk, tedy procházka hlubokým časem, je název metody používané k prožívání hloubky historie v pohybu, pohybové prožití vědomí oné 13,8 miliard let staré historie. Také pohyb výstavou by měl navodit imaginaci hlubokého času, tedy odlišné vnímání, uvědomění si proměnlivosti geologických procesů a jejich provázanosti s naším životem. Východiskem vystavených děl jsou prožitky pohybu a reflexe krajiny, jiný způsob prožívání času pomocí technologie, napojení na čas oceánu, střet lidských a mimolidských jevů, proměnlivost hmoty. Díla mají paradoxní, zakřivené formy, poukazující k paradoxům vnímání prostoru a limitům matematické imaginace. Pracují s chvějícími se okraji, do sebe zavinutým, hlubokým časem geologie, s cestou jako návratem a prohlubujícím se poznáním. Učí se od kamenů, pohybů země a planetární soustavy, která navzdory zdání není neměnná. Víme, že galaxie se od sebe neustále vzdalují, expanze viditelného vesmíru se zrychluje, v neustálém pohybu je i vnitřek naší Země, jejíž pohyby jsou s těmi našimi úzce provázané.
 
Kurátorka: Lenka Dolanová
 
5. října v galerii zahájíme další tři výstavy:
Giulia Cacciuttolo RITUALS (6. 10. – 2. 11. 2023)
Zlata Ziborova SFÉRY INTIMITY (6. 10. – 2. 11. 2023)
Eva Fajčíková, Markéta Garai MOON HARVEST (6. 10. – 2. 11. 2023)
Výstavy navštivte od úterý do pátku mezi 14 a 20 hodinou a o víkendu mezi 12 a 18 hodinou.

Pragovka Gallery se nachází v přízemí 2. zálivu Pragovky. Objekt je od centra vzdálen 15 min. Metro B – Kolbenova, tram – Poštovská.

Projekt je finančně podporován Ministerstvem kultury ČR, Hlavním městem Praha, MČ Praha 9.
Partnerem projektu je Mount Capital. Partnerem výstavy je Sosone.
Mediálními partnery jsou ArtRevue, Radio Praha, Radio 1, Artmap, Proti šedi, GoOut.cz, Místní kultura, Jlbjlt.cz, Artalk.cz, Kdykde.cz

V souladu s nařízením EU o ochraně osobních údajů Vás tímto informujeme, že akce bude fotograficky dokumentována. Účastí na této akci automaticky souhlasíte s uveřejněním fotografií na webu Pragovka Gallery a facebookových stránkách Pragovka Gallery.