Oblastní galerie Liberec otevírá letní sezónu sérií výstav

1.6.2023 – 1.10.2023, 23:59

Série výstav pod společným názvem Lázeňská sezóna zahrnuje výstavy Pasty Onera The Gilded Age, Libuše Dlaboly Pražákové Tobě a Sochařskou zahradu s díly předních českých umělců. Liberecká galerie letos oslaví 70. výročí své existence a otevření Lázeňské sezóny je prvním představením výstavní koncepce nového ředitele Filipa Suchomela.

Novinkou je vernisáž určená dětem. Výstava Pasta Oner | The Gilded Age představí vizuálního umělce Pastu Onera prostřednictvím nových sérií děl, která vznikla přímo pro libereckou galerii. Jedna z nejvýraznějších a nejaktivnějších postav současného českého výtvarného umění přináší širokému publiku srozumitelnou formou ironický pohled na svět konzumu a požitkářské společnosti. K vidění budou nová díla, která v rámci výstavní scénografie navodí dojem určité postapokalyptické krajiny. Architektem a kurátorem výstavy je Pavel Kubesa. Malířský cyklus Libuše Dlaboly Pražákové Tobě představí dnešní ženy – inspirativní, silné, nezávislé, ale zároveň milující a obětavé.

Dvacáté století je plné žen, které dokázaly zvládnout obě tyto polohy bytí a svými životy proměnily společnost a autorka maluje svá velkoformátová plátna k jejich poctě. Kurátorkou výstavy je Lenka Patková. Třetím výstavním počinem v rámci nového programu i koncepce galerie je venkovní instalace soch předních českých umělců, jejímž cílem je oživit veřejný prostor v okolí galerie. Návštěvníci tak mohou obdivovat díla Jiřího Davida, Franty Skály, Lukáše Raise, Kurta Gebauera a Vratislava Nováka. Kurátorem výstavy je Filip Suchomel. Slavnostní zahájení výstav proběhne ve čtvrtek 1. června 2023.