Tip na výlet - Havlíčkův Brod - Vysočina

21.2.2023 – 21.2.2024, 23:59

Havlíčkův Brod je město v kraji Vysočina, nalézá se v údolí řeky Sázavy. Jde o významný dopravní uzel ležící zhruba uprostřed České republiky. V roce 2020 se město stalo zcela oprávněně vítězem soutěže Historické město roku v Kraji Vysočina. Toto malebné historické městečko doplňují četné památky, kostely i zbytky hradeb. Jméno města odkazuje na slavného rodáka z nedaleké Borové, novináře a vlastence Karla Havlíčka Borovského.

Městská památková rezervace

Havlíčkův Brod se pyšní krásným historickým náměstím s měšťanskými domy. Havlíčkův dům je rohovým domem a má dominantní postavení v horní části Havlíčkova náměstí. V domě se nachází Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod s expozicí Po stopách Karla Havlíčka v Německém Brodě. Ozdobou náměstí je kamenná barokní pískovcová Koudelova kašna a barokní mariánský morový sloup.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je dominantou města díky zelené barokní kupoli děkanského chrámu a mohutné gotické věži. Unikátní stavbou je bezpochyby také Štáflova chalupa, řadí se mezi národní kulturní památky. Je ojedinělou ukázkou tzv. středověkého typu dřevěného domu, k vidění je zde zachovalý povalový strop nebo černá kuchyně

Městské opevnění bylo postaveno ve 14. století. Z této hradby se dochovala jen jedna nárožní věž — Štáflova bašta.

Smetanovo náměstí se honosí titulem Stavba roku Kraje Vysočina 2018. Díky množství zeleně a vodních prvků náměstí působí spíše jako park.

Klid a pohoda v parku Budoucnost

Hotový balzám na duši je pro ty, co chtějí uniknout z ruchu města, park Budoucnost. Rozprostírá se na ploše 25 hektarů, naleznete v něm řadu druhů dřevin, včetně několika zajímavostí jako jsou např. zmarličníky, původem z Číny a Japonska, nebo lyrovníky. Stojí zde také socha Karla Havlíčka Borovského nebo zakladatele Sokola Miroslava Tyrše. Kaskádou devíti rybníků spojené Cihlářským potokem park přechází do areálu příměstských lesů. 

Havlíčkův Brod toho má mnoho k objevování, nejlépe se přesvědčte sami na některém z vašich výletů.

www.muhb.cz