Tip na výlet - Nejzápadnější město Česka - Aš

21.2.2023 – 21.2.2024, 23:59

Zajímavostí města Aš je nejen jeho krátký název, ale i jedinečná poloha. Leží v Ašském výběžku, přímo „na špičce České republiky“. Je tedy takřka ze všech stran obklopeno Německem a krásnou přírodou. Tipy na výlety.

Památky a zajímavosti v Aši

Všichni jsme se o Aši učili jako o jednom z nejzápadnějších měst naší republiky. Kdo z vás však Aš navštívil? Hned vám povíme, proč by byla škoda město opomenout.

Ve městě můžete navštívit několik pamětihodností. Na Goethovo náměstí si prohlédnete sochu známého básníka J. W. Goetha, o kterém málokdo ví, že byl rovněž vášnivým geologem. A protože okolí Aše básník miloval a zkoumal zde geologické zajímavosti, na místním náměstí je vyobrazený s minerálem v ruce.

Aš

Až budete stát u sochy Goetha a porozhlédnete se, uvidíte, že v místním okolí stojí několik historických domů, včetně městské radnice. Architektura napoví, že se nacházíte v nejstarší části města, kterou poznamenaly události 20. století.

Abyste si dokázali lépe představit město v dobách jeho největší slávy, vezmete si k ruce svůj chytrý telefon. Pomocí aplikace TimeTripp si budete moci prohlédnout náměstí i s kašnou z různých pohledových bodů v několika historických dobách.

Město Aš

Z Goethova náměstí vás nohy ponesou do nově zrekonstruovaného přilehlého parku Historie, který leží za místní radnicí. Zde strávíte čas pod korunami stromů procházkami na vysutých chodníčcích nebo zábavný čas s dětmi v novém 3D hřišti se spoustou prolézaček. Park hostí také sochu Dr. Martina Luthera, která je jedinou svého druhu u nás, a pozůstatky evangelického kostela Nejsvětější trojice. I zde vytáhnete z kapsy telefon a pomocí aplikace TimeTripp si tehdejší slávu kostela dopodrobna prohlédnete.

Pokud máte rádi muzea, neváhejte navštívit Národopisné či Textilní muzeum s upravenou muzejní zahradou. Na Poštovním náměstí u Národopisného muzea si odpočinete u místní kašny se třemi lipany, rybami, které daly městu jeho název.

Při příležitosti nedávných oslav 150 let od založení města byla vytvořena dětská naučná stezka, která vás zábavnou formou provede po místech, kde se tvořila bohatá historie města. Když navštívíte místní infocentrum, budete si moci pořídit suvenýry z výletu a poradit se, kam dál vyrazit. V infocentru rovněž dostanete leták k naučné dětské stezce nebo si zde obstaráte Tripper, dobrodružnou hru pro malé i velké, s názvem: Aš, kdo tu straší?

Vyrazte na rodinný výlet a poznejte historii i současnost města Aš.

Aš

Výlety po okolí

Na nedalekém vrchu Háj stojí kamenná rozhledna, ze které se vám naskytne výhled po blízkém i vzdáleném okolí. Bude-li dobré počasí, z této nejzápadnější rozhledny u nás, kterou před více než sto lety postavil známý německý kancléř O. Bismarck, dohlédnete až na Klínovec v Krušných horách. Pod vrchem Háj se nachází spousty zajímavý ch míst, které vás nenechají se nudit. 

Aš

Najdete tu lyžařské středisko a letní sportovní areál s minigolfem i nově vznikající Bike Centrum Smrčiny, které pod sebou skrývá cyklotraily pro běžné cyklisty i náročnější bikery. Dále také několik polyfunkčních hřišť a kemp pro karavany a stany.

V docházkové vzdálenosti od Aše se vyskytuje zřícenina hradu Neuberg, která je nejstarší památkou na Ašsku. U hradní zříceniny stojí věž, ze které se porozhlédnete po nejbližším okolí. Rozhodně bude stát za to nahlédnout do kostela Dobrého pastýře. Z Podhradí se vydáte do obce Doubrava, kde si projdete kamenné pozůstatky místní papírny.

Ašský výběžek disponuje sítí cyklostezek a turistických tras, které potěší nejen sportovce. Lze odsud pozorovat krásy okolní krajiny. Provedou vás kouzelnou přírodou, dostanete se po nich mimo jiné také k nejzápadnějšímu bodu Česka. Odsud se můžete dostat k dalšímu významnému místu, k Trojmezí – Čech, Bavorska a Saska.

A právě nejzápadnější poloha je jednou z největších předností Ašska. Nejen, že tu dávají lišky dobrou noc a místo je tak vhodné pro všechny, kdo si chtějí užít aktivní odpočinek v přírodě. Je to místo, které vyhledává nespočet dobrodruhů, kteří se odtud vydávají na všemožné dálkové stezky Českem.

www.muas.cz

Aš