Tipy na výlet - Police nad Metují - Východní Čechy

19.2.2023 – 19.2.2024, 23:59

Město Police nad Metují se nachází v severní části východních Čech, v chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Další tipy na výlet v Čechách.

Perly zdejší architektury

Historie města je úzce spjata s benediktinským klášterem. Ten byl postaven v letech 1296-1306. V současnosti je v klášteře umístěno Muzeum města Police nad Metují, jehož další část je ve Staré škole – Dřevěnce. Ke klášteru přiléhá kostel Nanebevzetí Panny Marie, který býval nejvýznamnější stavbou svého druhu v severovýchodních Čechách, a který se pyšní bohatým raně gotickým lomeným portálem s hlubokým ostěním, který vznikl kolem r. 1270 a je vzácnou sochařskou památkou. V samém centru města naleznete mariánský sloup, kašnu a artéský pramen Julinka. Další zajímavou památkou, která stojí za zhlédnutí, je radnice. Na náměstí vás zaujme i budova Pellyho domů, které nechal roku 1931 postavit místní továrník Vilém Pelly st. a kde v současné době sídlí Městská knihovna a Informační centrum. Při prohlídce města nesmíte vynechat ani Kolárovo divadlo, které vzniklo v letech 1939-1940 z návrhu architekta Čeňka Mužíka z Chocně.

Police nad Metují

Jedinečná unikátní muzea

Nudit se určitě nebudete ani v místních muzeích. V Muzeu města Police nad Metují na vás čeká tradičně pojatá expozice zachycující historii města a okolí a vidět zde můžete mimo jiné i unikátní soukromou opatovu kapli s původní secesní výzdobou a oltářem. Stará škola Dřevěnka je součástí prohlídky zmíněného muzea a nachází se zde byt učitele z počátku 20. století a zachovalá školní třída. Konají se zde také příležitostné výstavy a různé akce s návazností na tradiční svátky a zvyky s ukázkami starých řemesel. Muzeum papírových modelů vám nabídne expozici modelového světa z papíru, která je jediná svého druhu. Pokud se chcete dozvědět více o stavebnicích a plechových vláčcích MERKUR, vydejte se do Muzea stavebnice Merkur. Stavebnice této značky se v Polici nad Metují vyrábějí již od roku 1925. Tipy na výlety s dětmi.

Muzeum Merkur

Nádherné výlety do přírody

Čekají tu na vás nádherná přírodní zákoutí, romantická místa s členitou krajinou hor a údolí, lesů a luk, skal a roklí, pastvin a polí. Příznivci procházek a milovníci přírody tuto oblast ocení, jistě je nadchnou zalesněné hřebeny stolových hor. Vydejte se do skalních labyrintů Broumovských stěn, k barokní kapli Panny Marie Sněžné a občerstvit se můžete v turistické chatě na Hvězdě. Jen o kus dál se nachází kamenné krásy v podobě obřích hřibů nad osadou Slavný, nedaleko odsud se vám otevře krásný výhled na skalní útvar Čertova tchyně. Vděčným cílem bude i stolová hora Ostaš, kde se můžete v Horním a Dolním labyrintu kochat krásou rozmanitých skalních útvarů a krásnými vyhlídkami do okolní krajiny.

Skalní hřiby v Polici nad Metují

Sportovní vyžití ve městě

V létě je možnost se zchladit na krásném zrekonstruovaném koupališti v Polici nad Metují, příp. si protáhnout tělo na Víceúčelovém sportovišti, kde si můžete zahrát volejbal, nohejbal, fotbal, tenis, házenou nebo pétanque. Místní infocentrum nabízí turistům i zapůjčení koloběžek Kostka. Zima zase nabízí několik kilometrů upravených běžkařských tratí, lyžařský vlek „Nebíčko“ a v případě nižších teplot i ledovou plochu na bruslení. 

Police nad Metují